Kwiaty rzepaku – właściwości
Kwiaty rzepaku zawierają witaminę C, K oraz minerały takie jak wapń, magnez i żelazo. Są też bogate we flawonoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem. Zabezpieczają też przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które prowadzą do różnych stanów zapalnych w organizmie. Pomagają również chronić serce.
Kwiaty rzepaku są dość delikatne i nietrwałe, dlatego warto zrobić z nich przetwory i zachować tym samym ich wartości odżywcze na dłużej. Zrobicie to w bardzo prosty sposób.
Kwiaty rzepaku – jadalne czy nie?
Rzepak należy do tej samej rodziny roślin, co brukselka, kalafior, brukiew, kapusta czy brokuły. Kwiaty rzepaku są jadalne, pod warunkiem, że pochodzą one z odmiany przeznaczonej do jedzenia (z niektórych odmian rzepaku produkuje się również biopaliwa). Najlepsze w smaku są kwiaty z odmiany Brassica napus var. napus (kapusty rzepak). Smakują one właśnie kapustą i są jedzone m.in. w Chinach. Upewnijcie się, że kwiaty rzepaku, które zamierzacie wykorzystać, rosną z dala od ulicy, terenów przemysłowych i nie były pryskane pestycydami i innymi środkami chemicznymi.
Marynowane kwiaty rzepaku – przepis podstawowy
Przed przygotowaniem przetworów umyjcie dokładnie kwiaty, by pozbyć się z nich zanieczyszczeń. Proporcje roztworu możecie dostosować do swoich upodobań smakowych, jednak warto zachować odpowiednie, równe proporcje cukru i soli, by zachować balans smaków. Jeśli chcecie w ten sposób zrobić więcej kwiatów, wystarczy odpowiednio pomnożyć ilość składników. Marynowane kwiaty rzepaku przechowujcie w zamkniętych słoikach, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki:
- 200 g kwiatów i pąków rzepaku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu jabłkowego*
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i osuszcie dokładnie pąki i kwiaty, wrzućcie je do słoika;
- Zagotujcie ocet z solą, cukrem i wodą, przestudźcie zalewę;
- Po ostudzeniu zalejcie słoiki z rzepakiem;
- Zakręćcie pokrywki i pozostawcie na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu.
*Do marynowania użyjcie octu jabłkowego – ma on łagodniejszy, delikatniejszy smak niż spirytusowy i przeważnie niższą kwasowość. Nie zdominuje on smaku gotowych kwiatów.
Jak jeść kwiaty rzepaku?
Tak zamarynowane kwiaty rzepaku możecie używać na wiele sposobów. Będą doskonałym dodatkiem do smażonego ryżu i makaronu z warzywami, potrawek mięsnych, do posypania duszonych i pieczonych mięs, jako dodatek do sałatek oraz do zup. Możecie je też zajadać jako przekąskę, prosto ze słoika.
Kremowy miód rzepakowy jest najlepszy na alergie, gardło i nie tylko. Nad polami pszczoły już pracują.