share

Kurkuma jest bezwartościowa, jeśli nie połączona z popularnym składnikiem

by

Zalety kurkumy

Czy korzystacie z dobroczynnych właściwości kurkumy? Jeśli dodajecie tę przyprawę do swoich potraw bez odpowiedniego składnika, cała jej moc idzie na marne. Najlepiej działa ona w połączeniu z inną popularną przyprawą. Sprawdźcie, o czym mowa i zawsze dodawajcie te dwa składniki razem do swoich dań.

Właściwości zdrowotne kurkumy

Kurkuma to żółty proszek, który zawiera wiele cennych składników odżywczych. Spożywanie jej regularnie przynosi wiele korzyści dla organizmu:

– Działa jako naturalny przeciwutleniacz.
– Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
– Pomaga w zmniejszeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem.
– Chroni wątrobę.
– Korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
– Działa rozgrzewająco.
– Wspomaga proces odchudzania.

Z czym podawać kurkumę?

Za wszystkie te dobroczynne właściwości kurkumy odpowiada kurkumina – jej aktywny składnik. Niestety, nie jest ona dobrze przyswajana przez nasz organizm. Jednak można zwiększyć jej wchłanianie, jedząc kurkumę w połączeniu z czarnym pieprzem. Zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy aż 20-krotnie.

Dodatkowo, tłuszcze również pomagają w lepszym wchłanianiu kurkuminy. Dlatego warto dodać odrobinę oleju, najlepiej kokosowego, do dań z kurkumą.

Jak najlepiej używać kurkumy?

Kurkumę najczęściej dodajemy do mięs, gulaszy, zapiekanek czy marynat. Jednak można ją również stosować w słodkich potrawach. Doskonale podkręca ona barwę ciast drożdżowych czy ucieranych, sprawiając, że wyglądają one jeszcze smaczniej. Można też dodać kurkumę do gotowanego ryżu lub ciasta na domowy makaron pierogi.

Jeśli nie przepadasz za aromatem tej przyprawy, możesz przyswoić jej korzyści w postaci naparu. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę mielonej kurkumy i 1 szczyptę mielonego pieprzu w szklance ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżeczkę miodu, aby złagodzić smak.

Ile kurkumy można jeść dziennie?

Aby skorzystać z wszystkich korzyści kurkumy, wystarczy spożywać 1 łyżeczkę dziennie. Należy jednak pamiętać, że przekroczenie tej ilości może przynieść więcej szkody niż pożytku. Może to prowadzić do bólu głowy, wysypki lub biegunki.

Czego unikać łącząc kurkumę?

Oprócz tego, że warto wiedzieć, z czym łączyć kurkumę, warto też wiedzieć, czego unikać. Nie należy łączyć tej przyprawy z lekami przeciwzakrzepowymi oraz przeciwcukrzycowymi.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode