Kuchenne przeliczniki na szklanki, łyżeczki i miarki
Nie wiesz, ile gram mąki mieści się w szklance? Nie masz wagi kuchennej. Tutaj znajdziesz tabelki z przelicznikami najważniejszych produktów kulinarnych! Kuchenne przeliczniki na szklanki, łyżeczki i miarki to pomoc dla osób, które lubią domowe gotowanie. Poniżej szczegóły, jak taki przelicznik kuchenny stosować w praktyce!
Płyny
Przeliczanie mililitrów na szklanki jest dość proste (UWAGA: zakładamy, że 1 szklanka ma 250 ml!)
- Mililitry – Szklanki
- 250 ml – 1 szkl.
- 180 ml – 3/4 szkl.
- 150 ml – 2/3 szkl.
- 120 ml – 1/2 szkl.
- 75 ml – 1/3 szkl.
- 60 ml – 1/4 szkl.
- 30 ml – 1/8 szkl.
- 15 ml – 1 łyżka
Łyżki małe, większe i największe
Zastanawia Cię jaka jest różnica pomiędzy łyżeczką deserową, zwykłą łyżką do zupy i łyżeczką do herbaty? Ile która mieści mililitrów? I jak to przeliczyć?
Po pierwsze: 1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki 3 łyżeczki = 1 łyżka
- 1 łyżeczka – 5 ml
- 2 łyżeczki – 10 ml
- 1 łyżka – 15 ml
- 2 łyżki – 30 ml
- 3 łyżki – 45 ml
- 4 łyżki – 60 ml
- 5 łyżek – 75 ml
- 6 łyżek – 90 ml
- 7 łyżek – 105 ml
Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie):
Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml
- 1 łyżka – 1/16 szklanki
- 2 łyżki – 1/8 szklanki
- 4 łyżki – 1/4 szklanki
- 5 łyżek – 1/3 szklanki
- 8 łyżek – 1/2 szklanki
- 10 łyżek – 2/3 szklanki
- 12 łyżek – 3/4 szklanki
- 16 łyżek – 1 szklanka
Najpopularniejsze składniki
Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach lub w szklankach i łyżkach:
Mąka pszenna i cukier puder
- Szklanki – Gramy
- 1/8 szkl. – 15 g
- 1/4 szkl. – 30 g
- 1/3 szkl. – 40 g
- 1/2 szkl. – 65 g
- 2/3 szkl. – 85 g
- 3/4 szkl. – 95 g
- 1 szkl. – 125 g
Płatki owsiane
- Szklanki – Gramy
- 1/8 szkl. – 10 g
- 1/4 szkl. – 20 g
- 1/3 szkl. – 30 g
- 1/2 szkl. – 45 g
- 3/4 szkl. – 60 g
- 1 szkl. – 85 g
Cukier kryształ
- Szklanki – Gramy
- 1/8 szkl. – 25 g
- 1/4 szkl. – 50 g
- 1/3 szkl. – 70 g
- 1/2 szkl. – 100 g
- 2/3 szkl. – 135 g
- 3/4 szkl. – 150 g
- 1 szkl. – 200 g
Miód i gęste syropy
- Szklanki – Gramy
- 1/8 szkl. – 45 g
- 1/4 szkl. – 85 g
- 1/3 szkl. – 110 g
- 1/2 szkl. – 170 g
- 2/3 szkl. – 225 g
- 3/4 szkl. – 250 g
- 1 szkl. – 340 g
Masło i margaryna
- Szklanki – Gramy
- 1/8 szkl. – 25 g
- 1/4 szkl. – 60 g
- 1/3 szkl. – 75 g
- 1/2 szkl. – 110 g
- 2/3 szkl. – 150 g
- 3/4 szkl. – 180 g
- 1 szkl. – 225 g
Szybka ściągawka
Poniżej prezentuje przeliczniki innych popularnych składników:
- 1 szklanka groszków czekoladowych = 150 g
- 1 szklanka kakao = 125 g
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich = 125 g
- 1 szklanka połówek orzechów włoskich = 100 g
- 1 szklanka wiórków kokosowych = 75 g
- 1 łyżka proszku do pieczenia = 15 g
- 1 łyżka soli = 18 g
- 1 szklanka startego sera żółtego typu cheddar = 120 g
- 1 szklanka startego parmezanu = 80 g
- 1 szklanka bułki tartej = 120 g
- 1 szklanka kaszki kuskus = 175 g
- 1 szklanka soczewicy = 190 g
- 1 szklanka rodzynek = 170 g