share

Która mąka gwarantuje wspaniały smak placków ziemniaczanych? Sprawdź, która jest najlepsza!

by

Jaką mąkę dodajecie do placków ziemniaczanych? To, jakiej użyjecie, wpływa na ich konsystencję i smak, dlatego wybierajcie uważnie!

Większość przepisów na placki ziemniaczane zawiera składnik, który jest niezbędny do tego, by wyszły one miękkie i puszyste. Chodzi oczywiście o mąkę, którą zawsze dodaje się do ciasta na placki. Ale czy to, jakiej użyjecie, ma znaczenie? Okazuje się, że tak. Sprawdźcie, jak rodzaj mąki wpływa na konsystencję placków i która jest najlepsza.

Jaką mąkę dodać do placków ziemniaczanych?

Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest mąka ziemniaczana. Faktycznie, dobrze się sprawdza w przypadku placków i poleca się ją dodawać, ale w niezbyt dużych ilościach. Użyta w nadmiarze sprawia, że placki są twarde. Jak temu zapobiec?

Wystarczy, że wymieszacie mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną – najlepiej typ 400 lub 500. Wówczas placki będą miękkie i jednocześnie nie będą rozpadać się na patelni podczas smażenia. Wszystko dzięki glutenowi, który się w nich znajduje. To właśnie ta mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych!

Zamiast mąki pszennej, możecie też użyć innych rodzajów – szczególnie, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, ale nie tylko:

  • mąka kukurydziana – właśnie tę mąkę poleca się osobom, które z różnych powodów nie mogą jeść glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawia, że placki są zwarte i miękkie, a dodatkowo będą miały lekko żółty kolor i kukurydziany posmak.
  • mąka gryczana – również nie zawiera glutenu, dlatego jest dobrą alternatywą dla pszennej. Gdy dodacie ją do placków, będą one miały lekko gorzki smak i nieco „gumowatą” konsystencję, dlatego dobrze jest wymieszać mąkę gryczaną z kukurydzianą (lub pszenną, jeśli gluten to nie problem).
  • mąka ryżowa – bardzo delikatna w smaku i mocno kleista, dlatego dobrze jest ją, podobnie jak mąkę gryczaną, wymieszać z innym rodzajem mąki.

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Jeżeli nie macie mąki pod ręką, nic straconego – nadal możecie usmażyć placki ziemniaczane. Da się bowiem przygotować je bez grama mąki. Wystarczy, że do ciasta dacie więcej jajek i będziecie smażyć placki na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju. Takie placki będą bardzo chrupiące, choć mocno tłuste – dlatego zalecamy odcisnąć je po smażeniu na papierowych ręcznikach.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode