share

Kotlety drwala zaskakują nietypowymi dodatkami, które rewolucjonizują smak tradycyjnych mielonych.

by

Takie kotlety mielone to wszystko, co najlepsze. Przepadniecie, gdy tylko ich skosztujecie

Kuszą już samym wyglądem, ale to dopiero początek, tego co mają do zaoferowania. Kotlety drwala to prawdziwa bomba smaku i aromatu, którą przygotujecie z zaledwie kilku składników. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne mieleniaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest prosty i wymaga niewielu składników.

Zalega wam w lodówce mięso mielone, ale nie macie już ochoty na klasyczne smażone kotlety? Oto pyszny pomysł na smaczniejszą, a zdecydowanie bardziej efektowną alternatywę. Kotlety drwala zawsze robią furorę i błyskawicznie znikają ze stołu, a robi się je równie szybko i łatwo, jak tradycyjne mielone z buraczkami. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Co to jest kotlet drwala?

Miłośnikom fastfoodów nazwa ta może kojarzyć się z kultowym burgerem i jest to dobry trop, gdyż oba te smakołyki łączy spora ilość rozkosznie rozpływającego się sera. Jak zrobić kotlet drwala? To banalnie proste: wystarczy ułożyć na surowych kotletach mielonych podsmażone pieczarki z cebulą, posypać wszystko tartym serem i zapiec. Zobaczcie dokładne proporcje i przetestujcie ten przepis jako ciekawszą alternatywę dla zwykłych smażonych kotletów mielonych.

Przepis na kotlety mielone drwala

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz i szczypta ulubionych ziół
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy się zarumienią, doprawiamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, musztardą, bułką tartą oraz przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy 8 równych kotletów i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na środku każdego kotleta robimy łyżką delikatne wgłębienie i układamy w nim podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie wszystko posypujemy żółtym serem.
  4. Kotlety drwala wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode