Kotlet ministerski
Nie macie pomysłu na obiad, a chcecie zaskoczyć czymś rodzinę? Nie zamierzacie znów podać nudnej piersi z kurczaka? Tym razem postawcie na kotlet ministerski, który nazywa się tak nie z byle powodu. Aromatyczny czosnek niedźwiedzi oraz sezonowe warzywa, to klucz do sukcesu i danie godne nawet wyrafinowanych podniebień. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis, a z pewnością zachowacie go w kuchennym notatniku.
Znudziły wam się zwykłe mielone czy schabowe? Najlepszym sposobem jest powrót do faszerowanych kotletów, które można urozmaicić na wiele sposobów. Kotlet ministerski, zapiekany dodatkowo pod warstwą sera, jest niepokonanym liderem wśród takich pomysłowych dań. Najlepiej przygotować go w sezonie, gdy pojawią się pierwsze liście czosnku niedźwiedziego. Zyska aromat i niepowtarzalny smak. Jeżeli nie macie pod ręką filetów z kurczaka, możecie wykorzystać także mięso wieprzowe, np. sznycel. Nastawcie piekarnik na 180 stopni Celsjusza i szybko sprawdźcie, jak zrobić ten wytrawny smakołyk krok po kroku.
Jak zrobić kotlet ministerski?
To danie, które możecie podać przez dwa dni. Z łatwością odgrzejecie je w piekarniku i kotlety będą smakowały równie smacznie, jak pierwszego dnia.
Składniki:
- 3-4 plastry filetów z kurczaka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego lub kilka liści świeżego
- 1 łyżka masła
- 5-6 szparagów zielonych
- 150 g tartego sera żółtego typu cheddar lub gouda
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka dokładnie rozbijcie na cieńsze plastry.
- Za pomocą moździerza utłuczcie liście czosnku niedźwiedziego z oliwą i solą.
- Następnie ugotujcie szparagi we wrzątku przez około 5 minut.
- Zawińcie szparagi i pesto z czosnku niedźwiedziego w plastry kurczaka.
- Nasmarujcie dodatkowo masłem.
- Przełóżcie na blachę do pieczenia i posypcie tartym serem.
- Przełóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut. Możecie podawać kotlety ministerskie saute lub z dodatkiem surówki.
Czego nie wolno robić podczas przygotowywania piersi z kurczaka?
Pierś z kurczaka jest przez jednych uwielbiana, innych wręcz przeciwnie. To za sprawą źle przygotowanych porcji, które niewłaściwie potraktowane przypominają smakiem i teksturą podeszwę. Podczas obróbki tego kawałka drobiu, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- prosta marynata z cytryny i miodu sprawi, że mięso stanie się delikatniejsze – pozostawcie je w marynacie tak przynajmniej na 2 godziny;
- smażcie filety z piersi kurczaka na skwierczącym tłuszczu, aby soki zawarte w mięsie pozostały w środku – w przeciwnym wypadku odparują i danie będzie suche;
- przed konsumpcją należy odstawić mięso na około 10 minut, aby „odpoczęło” czyli doszło w środku – najlepiej owinąć je folią aluminiową;
- natnijcie pierś w poprzek włókien, aby miała delikatniejszą teksturę po wypieczeniu lub usmażeniu.