Sposób na miękkie i delikatne kopytka jak u babci. Przypomnicie sobie smak dzieciństwa
Puszyste kopytka – przepis Magdy Gessler
Składniki (na 4 głodne osoby):
1,5 kg ziemniaków typu C (mączystych)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 średnie jajka
200 g mąki pszennej typ 550
Sposób przygotowania:
Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki. Ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Przeciśnijcie przez praskę i zagniećcie na gładką masę. Pozostawcie do ostudzenia. Aby przyspieszyć studzenie, możecie włożyć miskę do garnka napełnionego zimną wodą.
Do wystudzonych ziemniaków wbijcie jajka i dodajcie oba rodzaje mąki. Mąkę pszenną dodawajcie stopniowo, jednocześnie wyrabiając. Obserwujcie konsystencję ciasta i przestańcie dosypywać mąkę, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk.* Najlepsze będzie gładkie i jednolite, przypominające ciasto na pierogi.
Wstawcie wodę na kopytka, osólcie.
Blat lub stolnicę oprószcie mąką. Podzielcie ciasto na wałki o grubości kciuka (ok. 2 cm). Potnijcie nożem ciasto na niewielkie skośne kawałki o długości ok. 4-5 cm.
Kopytka wrzucajcie partiami do gotującej się wody i od momentu wypłynięcia gotujcie przez ok. 1,5-2 minuty.
Podawajcie na słodko – z masłem, cukrem i cynamonem, sosem grzybowym, przesmażoną na maśle cebulą lub ze skwarkami. Kopytka możecie potraktować również jako dodatek do gulaszu, bitek, zrazów, pieczeni lub pieczonego drobiu.
*Jeśli dodacie zbyt dużo mąki, kopytka po ugotowaniu będą twarde.