Przygotowanie pierogów ruskich w tradycyjny sposób wymaga sporo czasu i pracy. Mamy znacznie prostszy, a tym samym szybszy sposób na uzyskanie podobnego smaku, bez wałkowania i lepienia. Potrzebne wam będzie tylko 15 minut.
Jak zrobić pierogi ruskie bez zagniatania, wałkowania i lepienia ciasta? To znacznie prostsze, niż myślicie. Oto błyskawiczny przepis, którego efekt z pewnością posmakuje wszystkim fanom ziemniaczano-serowego nadzienia.
Ruskie inaczej – szybsza wersja przepisu
Aby cieszyć się smakiem pierogów ruskich, wcale nie musimy zagniatać ciasta. Potrzebujemy tylko klasycznego nadzienia z gotowanych ziemniaków, twarogu i cebuli, a do tego dwóch jajek i odrobiny bułki tartej. Wystarczy uformować z farszu niewielkie kuleczki i usmażyć je w panierce. Tak przygotowane danie ma wszystkie walory smakowe pierogów ruskich, a przy tym wyróżnia się znacznie ciekawszą konsystencją. Chrupiąca, krucha panierka otacza bowiem aksamitne, rozpływające się w ustach nadzienie.
Zobacz też: Ten 1 nietypowy dodatek zupełnie odmienia smak pierogów ruskich. Żałujcie, jeśli nie spróbujecie.
Przepis na kulki ziemniaczane
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g twarogu
- 1 cebula
- 80 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia kuleczek farszu
- olej do smażenia
Kroki przygotowania:
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Ziemniaki mieszamy z twarogiem, aż stworzą jednolitą masę. Następnie dodajemy do nich podsmażoną okrasę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Do miski wybijamy jajka i mieszamy je z mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu. W drugim naczyniu wysypujemy bułkę tartą.
- Z farszu formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Najpierw moczymy je w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim panierowane kulki. Kiedy się zarumienią, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Co można zrobić z farszem na pierogi ruskie?
Kulki ziemniaczane to niejedyny pomysł na wykorzystanie farszu do ruskich. Wszystkim miłośnikom serowo-ziemniaczanej masy z pewnością posmakują też pierogi ruskie z ciasta francuskiego, zrobione z gotowego, mrożonego spodu. Innym smakowitym pomysłem na pyszne danie w kilka minut są pierogi ruskie w waflu. Do ich przygotowania, zamiast ciasta, używamy z kolei kruchych wafli tortowych.
Farsz z sera i ziemniaków wspaniale nadaje się także do nadziewania bułeczek, naleśników lub pasztecików. Z kolei jako dodatek do barszczu i wszelkich innych zup, doskonale sprawdzą się krokiety ruskie. Jeśli natomiast lubicie kluski ziemniaczane, ale znudziła wam się ich tradycyjna odsłona, koniecznie spróbujcie zrobić kopytka ruskie. Najlepiej smakują w towarzystwie mięsnego gulaszu lub gęstego sosu grzybowego.
Masa do ruskich będzie też pysznym dodatkiem do przeróżnych dań makaronowych. Można nią nadziewać duże rurki lub włoskie muszle, czyli conchiglioni. A jeśli od kuchni włoskiej, wolicie gruzińską, to spróbujcie zrobić chaczapuri z farszem ruskim.