share

Kawowe sekrety i ciekawostki: Odkryj wszystko o kawie

by

Kenia, Brazylia czy Etiopia? Cappucino, latte macchiatto czy espresso? Z naszym cyklem wprowadzimy Cię w świat kawy!

Niektórzy nie potrafią rozpocząć dnia bez kawy. Nawet jeśli nie przepadacie za tym napojem, warto wiedzieć o nim więcej, poznać jej rodzaje, sposoby zbierania i dowiedzieć się, czym różni się espresso od latte i americano.

W świat swojej kawowej pasji wprowadza nas limorp:

Kawowa pasja

Nigdy nie byłem miłośnikiem kawy. Pamiętam, że wielokrotnie próbowałem się nauczyć jej pić, ale bez większych sukcesów. Po prostu zwykła parzona kawa mi nie smakowała i działała na mnie nie tyle pobudzająco, co rozbijająco; trzęsły się moje ręce, miałem problemy z oddechem i złe samopoczucie. Jednak pracując w gastronomii, musiałem żyć koło niej. Zdobywając szlify kelnerskie, zacząłem poznawać inne oblicze kawy niż tylko tradycyjna polska parzona z mlekiem, śmietanką lub bez. Mój zawód dał mi możliwość poznania metod parzenia kawy za pomocą ekspresu ciśnieniowego, dzięki któremu można otrzymać takie cuda jak espresso, latte, cappuccino, cerma, latte macchiatto i wiele innych.

Po moich pierwszych doświadczeniach z kawą niechętnie podchodziłem do tego tematu, ale wszystko zaczęło się zmieniać, gdy trafiłem do świetnej restauracji, gdzie bariści dodatkowo zdobili kawy, malując na nich różne wzory. Bardzo mi się to podobało i powoli zacząłem się w to wciągać, podpatrywałem, w jaki sposób to robią, uczyłem się nazewnictwa i podstaw teorii szerokiego tematu jakim jest kawa, no i oczywiście w końcu otworzyłem się na smak kawy. Jednak pracując tam nie miałem zbyt wiele możliwości, aby rozwinąć umiejętności praktyczne. Życie jest jednak zaskakujące i restauracja, w której pracowałem, została z dnia na dzień zamknięta, a ja musiałem szukać nowej pracy, co dość szybko się udało. W nowym miejscu okazało się, że jest wspaniały ekspres do kawy, a kelnerzy muszą sobie sami ją przygotowywać. Tu nastąpił prawdziwy przełom. Wiedza zdobyta wcześniej plus chęci i upór w doskonaleniu się doprowadziły do tego, że już sam jestem baristą i potrafię wykonywać różne cuda z kawy i na kawie.

Zostałem niedawno poproszony o poprowadzenie cyklu artykułów o kawie. Stwierdziłem, że chętnie się podejmę tego wyzwania i podzielę się z Wami zdobytą wiedzą i doświadczeniem.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode