share

Jakie potrawy wybierać, aby zyskać na wadze

by

Większość z nas stosuje dietę, aby schudnąć. Co jednak z tymi, którym doskwiera brak kilogramów? Oto przepis na dietę, która zwiększy masę naszego ciała.

Zbytni spadek wagi wynika na ogół z niedoboru białka, witamin oraz składników mineralnych. Często jednak za problem niedoboru masy ciała odpowiada cały szereg czynników – nie tylko sposób odżywiania. Jedną z przyczyn niedowagi może być przewlekły stres, pojawiające się stany lękowe (w tym przebyta nerwica). Dopóki takie problemy nie zostaną rozwiązane, sama dieta nic nie zdziała.

Jeśli jednak jesteśmy w dobrej kondycji i chcemy po prostu przytyć, poniższe zasady powinny stać się nasza mantrą:

  1. Dieta powinna dostarczać ok. 40 kcal na 1 kg masy ciała.
  2. Należy jeść jak najwięcej białka pełnowartościowego np. chude mięsa i wędliny, jaja, jogurty, twarogi, ryby.
  3. Zdrowe są ryby morskie: dostarczają białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  4. Zdrowe i jednocześnie kaloryczne są: banany, winogrona, awokado, owoce suszone oraz orzechy.
  5. Do przyrządzania potraw stosować oleje roślinne lub masło. Tłuszcze zaleca się dodawać na surowo do gotowanych potraw.
  6. Zalecane jest gotowanie (w wodzie lub na parze) oraz pieczenie w folii.
  7. Posiłki powinny być świeżo przygotowane i apetycznie podane.
  8. Posiłki trzeba dzielić na 4 – 5 porcji i starać się je jeść o tych samych porach, w spokoju. Ostatni posiłek na 2 godziny przed snem.
  9. Wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna, regularne ćwiczenia pobudzają apetyt.
  10. Wskazany jest odpoczynek, zwłaszcza po posiłkach: jeśli to możliwe – poobiednia sjesta.
  11. Codziennie zjadaj owoce i warzywa.
  12. Nie pij napojów gazowanych – szybko sycą ale nie są odżywcze, lepiej pić niegazowaną wodę mineralną lub soki.
  13. Nie jedz słodyczy – zbyt szybko hamują apetyt.
  14. Nie pal papierosów – zatruwają i hamują one apetyt.

Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same, jak zasady racjonalnego żywienia:

  1. W codziennej diecie uwzględniaj przede wszystkim węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski). Twój codzienny jadłospis musi zawierać około 2500-3500 kcal, z czego połowę powinny stanowić właśnie węglowodany. Ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.
  2. Dietę uzupełniaj produktami zbożowymi, tłustymi, morskimi rybami, warzywami i owocami.
  3. 3 szklanki mlecznych napojów wystarczą, by organizm otrzymał dzienną dawkę wapnia. Ważne też, by posiłki pachniały ziołami, które zaostrzają apetyt.
  4. Zamiast słodyczy na deser jedz pożywne orzechy, migdały i suszone owoce.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode