Większość z nas stosuje dietę, aby schudnąć. Co jednak z tymi, którym doskwiera brak kilogramów? Oto przepis na dietę, która zwiększy masę naszego ciała.
Zbytni spadek wagi wynika na ogół z niedoboru białka, witamin oraz składników mineralnych. Często jednak za problem niedoboru masy ciała odpowiada cały szereg czynników – nie tylko sposób odżywiania. Jedną z przyczyn niedowagi może być przewlekły stres, pojawiające się stany lękowe (w tym przebyta nerwica). Dopóki takie problemy nie zostaną rozwiązane, sama dieta nic nie zdziała.
Jeśli jednak jesteśmy w dobrej kondycji i chcemy po prostu przytyć, poniższe zasady powinny stać się nasza mantrą:
- Dieta powinna dostarczać ok. 40 kcal na 1 kg masy ciała.
- Należy jeść jak najwięcej białka pełnowartościowego np. chude mięsa i wędliny, jaja, jogurty, twarogi, ryby.
- Zdrowe są ryby morskie: dostarczają białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zdrowe i jednocześnie kaloryczne są: banany, winogrona, awokado, owoce suszone oraz orzechy.
- Do przyrządzania potraw stosować oleje roślinne lub masło. Tłuszcze zaleca się dodawać na surowo do gotowanych potraw.
- Zalecane jest gotowanie (w wodzie lub na parze) oraz pieczenie w folii.
- Posiłki powinny być świeżo przygotowane i apetycznie podane.
- Posiłki trzeba dzielić na 4 – 5 porcji i starać się je jeść o tych samych porach, w spokoju. Ostatni posiłek na 2 godziny przed snem.
- Wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna, regularne ćwiczenia pobudzają apetyt.
- Wskazany jest odpoczynek, zwłaszcza po posiłkach: jeśli to możliwe – poobiednia sjesta.
- Codziennie zjadaj owoce i warzywa.
- Nie pij napojów gazowanych – szybko sycą ale nie są odżywcze, lepiej pić niegazowaną wodę mineralną lub soki.
- Nie jedz słodyczy – zbyt szybko hamują apetyt.
- Nie pal papierosów – zatruwają i hamują one apetyt.
Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same, jak zasady racjonalnego żywienia:
- W codziennej diecie uwzględniaj przede wszystkim węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski). Twój codzienny jadłospis musi zawierać około 2500-3500 kcal, z czego połowę powinny stanowić właśnie węglowodany. Ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.
- Dietę uzupełniaj produktami zbożowymi, tłustymi, morskimi rybami, warzywami i owocami.
- 3 szklanki mlecznych napojów wystarczą, by organizm otrzymał dzienną dawkę wapnia. Ważne też, by posiłki pachniały ziołami, które zaostrzają apetyt.
- Zamiast słodyczy na deser jedz pożywne orzechy, migdały i suszone owoce.