Zużycie gazu staje się coraz droższe. Sprawdźcie, co zakupić, aby oszczędzić na codziennym gotowaniu!
Gulasze, zupy czy inne dania jednogarnkowe zazwyczaj długo musimy gotować, by nabrały smaku i wszystkie składniki się przegryzły. A to wiąże się z dużym zużyciem gazu. Jednak można zrobić znacznie szybciej. Dzięki łatwo dostępnym szybkowarom zrobicie obiad sprawniej i taniej. Mięso wołowe czy inne twardsze płaty miękną w szybkowarze pod wpływem wysokiego ciśnienia. Rosół wychodzi wyśmienity po zaledwie pół godziny, bez konieczności gotowania przez kilka godzin, aby uzyskać niepowtarzalny aromat. Sprawdźcie, jak pichcić oszczędniej!
Jak oszczędnie gotować w szybkowarze?
W zależności jaki szybkowar nabędziemy, będziemy mieć do wyboru 2 lub 3 programy gotowania. Istotne jest, aby wybrać ten odpowiedni, aby zoptymalizować pracę szybkowaru. Zawsze sięgnijmy do instrukcji, aby sprawdzić, co rekomenduje producent.
- Program 1 najlepiej wykorzystać przy gotowaniu zup warzywnych i z dodatkiem mięsa. Pamiętajmy, ze garnek wypełniamy cieczą w 1/3 pojemności, nie więcej.
- Programy 2 lub 3 doskonale sprawdzają się przy gulaszach, gołąbkach czy duszonym mięsie na szarpaną wieprzowinę czy wołowinę. Wypełnijmy szybkowar w 2/3 pojemności produktami stałymi. Dodajmy niewielką ilość bulionu czy wody na dno, aby nie przypalić całości.
Gulasz z szybkowara
Składniki:
- pół kilograma mięsa wołowego lub wieprzowego,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- puszka pomidorów,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- olej,
- woda lub bulion.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie oczyszczamy z włókien i kroimy na mniejsze kawałki.
- Obieramy warzywa i kroimy w plastry.
- Do szybkowaru wlewamy olej, podsmażamy mięso i cebulę.
- Dodajemy marchewkę i pomidory.
- Doprawiamy całość i wlewamy bulion.
- Zamykamy wieczko szybkowaru i nastawiamy program z największym ciśnieniem (2).
- Zagotowujemy na dużym ogniu do momentu, aż usłyszymy syczenie.
- Potem zmniejszamy gaz i gotujemy 25 minut.
- Po tym czasie wyłączamy gaz i pozwalamy, aby ciśnienie i para swobodnie zeszły z garnka.
- Gulasz świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi.