share

Jak zaoszczędzić na cenach gazu? Najważniejsza rzecz do posiadania w kuchni

by

Zużycie gazu staje się coraz droższe. Sprawdźcie, co zakupić, aby oszczędzić na codziennym gotowaniu!

Gulasze, zupy czy inne dania jednogarnkowe zazwyczaj długo musimy gotować, by nabrały smaku i wszystkie składniki się przegryzły. A to wiąże się z dużym zużyciem gazu. Jednak można zrobić znacznie szybciej. Dzięki łatwo dostępnym szybkowarom zrobicie obiad sprawniej i taniej. Mięso wołowe czy inne twardsze płaty miękną w szybkowarze pod wpływem wysokiego ciśnienia. Rosół wychodzi wyśmienity po zaledwie pół godziny, bez konieczności gotowania przez kilka godzin, aby uzyskać niepowtarzalny aromat. Sprawdźcie, jak pichcić oszczędniej!

Jak oszczędnie gotować w szybkowarze?

W zależności jaki szybkowar nabędziemy, będziemy mieć do wyboru 2 lub 3 programy gotowania. Istotne jest, aby wybrać ten odpowiedni, aby zoptymalizować pracę szybkowaru. Zawsze sięgnijmy do instrukcji, aby sprawdzić, co rekomenduje producent.

  1. Program 1 najlepiej wykorzystać przy gotowaniu zup warzywnych i z dodatkiem mięsa. Pamiętajmy, ze garnek wypełniamy cieczą w 1/3 pojemności, nie więcej.
  2. Programy 2 lub 3 doskonale sprawdzają się przy gulaszach, gołąbkach czy duszonym mięsie na szarpaną wieprzowinę czy wołowinę. Wypełnijmy szybkowar w 2/3 pojemności produktami stałymi. Dodajmy niewielką ilość bulionu czy wody na dno, aby nie przypalić całości.

Gulasz z szybkowara

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • olej,
  • woda lub bulion.

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy z włókien i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Obieramy warzywa i kroimy w plastry.
  3. Do szybkowaru wlewamy olej, podsmażamy mięso i cebulę.
  4. Dodajemy marchewkę i pomidory.
  5. Doprawiamy całość i wlewamy bulion.
  6. Zamykamy wieczko szybkowaru i nastawiamy program z największym ciśnieniem (2).
  7. Zagotowujemy na dużym ogniu do momentu, aż usłyszymy syczenie.
  8. Potem zmniejszamy gaz i gotujemy 25 minut.
  9. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozwalamy, aby ciśnienie i para swobodnie zeszły z garnka.
  10. Gulasz świetnie smakuje z ogórkami kiszonymi.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode