Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej
Wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić – otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie.
Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera. Jest on wygodniejszy w użyciu, lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek. Pamiętajmy jeszcze o tym, że jeśli używamy blendera, powinniśmy używać trybu pulsującego przez kilka sekund, następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniem, by migdały zdążyły ostygnąć. W innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę.
Takie mielone migdały przechowujemy, jak każdą mąkę, w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.