share

Jak uzyskać klarowny rosół w prosty sposób, używając technik szefów kuchni i doświadczonych gospodyń.

by

Gotujecie rosół według tej samej receptury, ale nie zawsze wychodzi wam on klarowny? Zobaczcie, od czego to zależy i co zrobić, aby stale osiągać upragniony efekt.

Kiedy myślimy o rosole, wszyscy widzimy oczami wyobraźni intensywnie złocisty i idealnie  klarowny wywar. Niestety, rzeczywistość często bywa inna i zamiast przejrzystego bulionu, czasem otrzymujemy zupełnie mętną zupę. Zobaczcie, dlaczego  się tak dzieje i jak uratować taki rosół. 

Dlaczego rosół jest mętny?

Zwykle winny jest temu często powielany błąd, kiedy wrzucamy mięso od razu do gorącej wody. W takiej sytuacji białko zaczyna się błyskawicznie ścinać i wywar traci klarowność. Znacznie lepiej więc rozpoczynać gotowanie rosołu od wrzucenia wszystkich mięs do zimnej wody.

Kolejnym czynnikiem,  przez który bulion traci przejrzystość, jest zwykły pośpiech. Gdy gotujemy wywar zbyt szybko i na za mocnym ogniu, traci on nie tylko przejrzystość, ale również mnóstwo smaku i aromatu. Niezwykle ważną kwestią jest więc ustawienie garnka na możliwie najniższej mocy palnika i wielogodzinne, wolne gotowanie. Im dłużej zupa będzie „pyrkała” na małym ogniu, tym będzie smaczniejsza i bardziej odżywcza.

Rosół z pewnością wyjdzie też mętny, kiedy zapomnimy o zebraniu szumowin z jego powierzchni. Musimy więc pamiętać, że po około 40 minutach od rozpoczęcia gotowania, należy delikatnie oczyścić wywar ze zbierającej się na wierzchu szarobrązowej piany. Jeśli pominiemy ten krok lub zrobimy to zbyt późno, to niestety zupa nie będzie już klarowna.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Zobacz też: Solić rosół na początku czy pod koniec gotowania? Moment ma ogromny wpływ na smak zupy

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Aby uratować mętny rosół i przywrócić mu przezroczystość, wystarczy zastosować prosty trik. Do garnka z gotującym się wywarem należy wlać szklankę bardzo zimnej wody. Dodatek chłodnej cieczy obniży temperaturę zupy, dzięki czemu szybko odzyska ona przejrzystość. Niektórzy wolą wrzucić do garnka z gorącą zupą kilka kostek lodu. Ta metoda opiera się to na tym samym zjawisku, więc zadziała w identyczny sposób. Co więcej, zmrożone kostki dodatkowo pozwolą też pozbyć się z rosołu nadmiaru tłuszczu.

Jak uratować mętny rosół? Inne sposoby

Hartowanie rosołu zimną wodą to tylko jedna z wielu skutecznych metod, których używały nasze mamy i babcie. Aby sklarować rosół, można też dodać do niego:

  • obranego i przeciętego na pół ziemniaka – warzywo gotujemy przez około 30 minut, a następnie wyjmujemy je z zupy.
  • niewielkiego pomidora – wrzucamy go w całości, bez obierania i krojenia, a po kilkudziesięciu minutach gotowania ostrożnie wyławiamy z garnka.
  • ubitą pianę z białek – gdy wyjmiemy już z rosołu wszystkie warzywa i mięso, dodajemy do garnka ubitą na sztywno pianę z białek. Wywar gotujemy na wolnym ogniu, ciągle go mieszając, aż białko się zetnie, a następnie odstawiamy garnek z palnika. Po kilkunastu minutach wszystkie mętne kawałki opadną na dno, a wywar będzie klarowny.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode