Jak długo gotować brokuły, by zachowały one swoje wartości odżywcze i intensywny zielony kolor? Gotowanie brokuła będzie prostsze, jeśli zastosujesz sprawdzone triki. Przeczytaj praktyczne wskazówki i dowiedz się na jakie sposoby można je przyrządzić. Podpowiadamy, jak gotować brokuły!
Jak długo gotować brokuły, żeby nie traciły witamin?
W końcu brokuł to warzywo, które jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, a jego regularne spożywanie podnosi odporność i działa antynowotworowo. Jednak, aby zachować te właściwości, trzeba poddać to warzywo odpowiedniej obróbce termicznej. Najważniejszą kwestią jest jak długo gotować brokuły, by nie wypłukać z nich wartościowych elementów.
Gotowanie brokuła zaczynamy od dokładnego oczyszczenia różyczek
Kiedy mamy już gotowego, umytego, oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuła, przystępujemy do gotowania, co można wykonać na kilka sposobów – na parze, w wodzie lub zblanszować.
Jak długo gotować brokuły – na parze
By gotować warzywa w ten sposób nie jest nam potrzebny parowar, wystarczy durszlak, garnek z wodą i pokrywka. Para wodna z gotującej się wody sprawia, że brokuły miękną, nie są poddane bezpośredniemu działaniu wody, więc strata witamin oraz mikro i makro elementów jest mniejsza niż w przypadku gotowania warzyw po prostu w garnku. Zadbajmy o to, by woda nie dotykała gotowanych produktów, a pokrywka szczelnie przykrywała durszlak, by para nie uciekała. Ile gotować brokuły na parze? Gotując na parze wystarczy 5-10 minut, by brokuły były smaczne i gotowe do spożycia.
Kod HTML wstawiamy tutaj widżet parowania brokułów:
loadWidget({container: 'parowar-pp-1-container', host: 'https://burdaffi.burdadigital.pl', slug: 'parowar-pp-1'});
Jak długo gotować brokuły – w wodzie
Taki sposób na gotowanie brokuła jest chyba najpopularniejszy, jednocześnie najmniej wartościowy, bo gotując warzywo do miękkości wypłukujemy z niego większość wartościowych substancji odżywczych. Nie gotujmy brokuła pod przykryciem i wrzucajmy go bezpośrednio na wrzątek. Ile gotuje się brokuły? Tu kwestia jak długo gotować brokuły zależy od indywidualnych preferencji, niektórym wystarczą 2 minuty, innym 5. Lepiej, jeśli brokuły zostaną al dente, nie całkowicie miękkie – są wtedy nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Jak gotować brokuły, żeby były zielone? Do wody dodajmy łyżeczkę cukru i kilka łyżek soku z cytryny – wtedy warzywo zachowa intensywny kolor. Zadbajmy też o jakość wody – w każdej kuchni pomogą w tym niezawodne, wygodne w użyciu dzbanki filtrujące. Odpowiednie filtry sprawią, że woda będzie pozbawiona toksyn, a tym samym ugotowane warzywa – smaczne i zdrowe!
Kod HTML wstawiamy tutaj widżet dzbanek filtrujących:
loadWidget({
container: 'kopia-mg-filtry-container',
host: 'https://burdaffi.burdadigital.pl', slug: 'kopia-mg-filtry'
});
Jak długo gotować brokuły – blanszowanie
Jak zrobić brokuły blanszowane? Blanszowane warzywa, czyli zanurzone we wrzącej wodzie na kilkadziesiąt sekund, a następnie przełożone do lodowatej wody, najlepiej sprawdzają się, gdy chcemy je później zamrozić lub tylko delikatnie poddać obróbce termicznej i oczyścić warzywa z bakterii. Tu gotować brokuły powinniśmy krótko – około 2 minut, następnie szybko przełożyć je do zimnej wody (najlepiej z lodem), a potem odcedzić całkowicie.
Jak gotować brokuły mrożone? Z powodzeniem możemy ugotować je w każdy z powyższych sposobów. Trzeba jednak pamiętać, że zamrożenie sprawia, że będą musiały gotować się chwilę dłużej.
Jak gotować brokuły, żeby nie śmierdziały? Nie chcemy przecież, żeby charakterystyczny zapach unosił się w całym domu. Pierwszym sposobem jest dodanie do wody mleka. Jak gotować brokuły w mleku? Czas się nie zmienia, po prostu dolewamy do garnka około pół szklanki mleka, które neutralizuje zapachy. Podobnie działa soda oczyszczona (1 łyżeczka na garnek), sok z cytryny czy liść laurowy.
A kiedy już ugotujesz brokuły, zobacz naszą galerię, w której króluje sałatka z brokułem!
Entitetes: brokuły, wartości odżywcze, zielony kolor, witamina C, beta-karoten, odporność, antynowotworowe, obróbka termiczna, różyczki, parować
Therms and topics: brokuły, gotowanie, wartości odżywcze, kolor, triki, wskazówki, witaminy, oczyszczanie, różyczki, parowanie, parowar, warzywa, mięso, woda, substancje odżywcze, al dente, cukier, sok z cytryny, dzbanki filtrujące, blanszowanie, zamrażanie, mleko, soda oczyszczona, liść laurowy, sałatka