share

Jak stworzyć biszkoptowy wypiek – dokładna instrukcja składająca się z kroków

by
  1. Jak zrobić biszkopt? To pytanie często zadają sobie Ci, którzy marzą o tortach przekładanych kremem i owocami z miękkimi i wilgotnymi warstwami ciasta. My podpowiemy Wam, jak zrobić biszkopt idealny! Oto przepis na biszkopt perfekcyjny.
  2. Wiedza, jak zrobić biszkopt, jest w wielu rodzinach przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dla innych jednak to wiedza tajemna, a upieczenie tego rodzaju ciasta to spore wyzwanie. Przeczytaj naszą instrukcję krok po kroku, dzięki której ciasto pięknie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu. Poza tym z dobrze przygotowanego biszkoptu wyjdą idealne ciasta przekładane. Ważne, aby przepis na biszkopt był precyzyjnie wykonany.

Jak zrobić biszkopt – niezbędne składniki

Do biszkoptu potrzebne są: jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Zasada jest prosta, aby zrobić dobry biszkopt – zależnie od ilości jajek dajemy tyle samo łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, dwa razy więcej łyżek cukru i proszek do pieczenia.

Na przykład – jeśli pieczemy biszkopt w tortownicy 22-23 cm, potrzebujemy: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Korzystając z tych porad, nie będziecie się zastanawiać, jak upiec dobry biszkopt.

Jak zrobić biszkopt – przygotowanie

Kiedy mamy już składniki na biszkopt, najważniejsze pytanie brzmi: jak zrobić biszkopt, który nie opadnie. Kluczem do sukcesu jest dobrze ubita piana z białek. Musimy ubijać ją długo, by powstała sztywna piana – po wyjęciu ubijaczek, puste miejsca po nich nie powinny się połączyć.

Kiedy piana będzie już sztywna, nie przestajemy ubijać i dodajemy cukier. Nie ubijamy go długo, ale powinien się on rozpuścić w białkach. Do gotowej piany na biszkopt dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia, wsypujemy je do masy jajecznej na raz i delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.

Gotową masę wlewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. To niezawodny przepis na biszkopt. Tak przygotowany biszkopt będzie świetną bazą do tortów urodzinowych.

Sprawdź też: ciasto biszkoptowe z owocami

Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku, a odkrawamy boki dopiero, kiedy biszkopt całkowicie ostygnie. Podstawowy wypiek, który zachwyci domowników to biszkopt z jabłkami. A na specjalne okazje biszkopt zamieni się w np.: tort Ambasador. Dla osób unikających glutenu zda egzamin bezglutenowy biszkopt gryczany.

Choć zrobić biszkopt jest dość łatwo, diabeł tkwi w szczegółach. Warto wiec zwrócić uwagę na niuanse, które sprawią, że ciasto zawsze się uda. Zobacz nasze porady:

  1. Użyj jajek w temperaturze pokojowej
  2. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, przed dodaniem do piany, przesiej przez sito
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę (ubijaj je kilka minut) na wysokich obrotach miksera
  4. Cukier do piany z białek dodawaj stopniowo, dopiero wtedy kiedy piana będzie już sztywna
  5. Żółtka dodawaj do piany z białek stopniowo, wymieszaj je delikatnie mikserem na najniższych obrotach miksera
  6. Przesiane mąki wmieszaj do masy jajecznej szpatułką delikatnymi, kolistymi ruchami
  7. Zadbaj o to, by mąka dokładnie połączyła się z masą jajeczną, ale nie mieszaj za długo, by nie pozbawić piany puszystości
  8. Nie smaruj boków tortownicy tłuszczem, a jej spód wyłóż papierem do pieczenia
  9. Po wstawieniu biszkoptu do piekarnika, otwórz drzwiczki tylko pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy
  10. Biszkopt jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi suchy

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki podpowiedzą, jak zrobić biszkopt idealny! Znasz inny sposób na biszkopt? Podziel się nim z nami w komentarzu.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode