- Jak zrobić biszkopt? To pytanie często zadają sobie Ci, którzy marzą o tortach przekładanych kremem i owocami z miękkimi i wilgotnymi warstwami ciasta. My podpowiemy Wam, jak zrobić biszkopt idealny! Oto przepis na biszkopt perfekcyjny.
- Wiedza, jak zrobić biszkopt, jest w wielu rodzinach przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dla innych jednak to wiedza tajemna, a upieczenie tego rodzaju ciasta to spore wyzwanie. Przeczytaj naszą instrukcję krok po kroku, dzięki której ciasto pięknie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu. Poza tym z dobrze przygotowanego biszkoptu wyjdą idealne ciasta przekładane. Ważne, aby przepis na biszkopt był precyzyjnie wykonany.
Jak zrobić biszkopt – niezbędne składniki
Do biszkoptu potrzebne są: jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Zasada jest prosta, aby zrobić dobry biszkopt – zależnie od ilości jajek dajemy tyle samo łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, dwa razy więcej łyżek cukru i proszek do pieczenia.
Na przykład – jeśli pieczemy biszkopt w tortownicy 22-23 cm, potrzebujemy: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Korzystając z tych porad, nie będziecie się zastanawiać, jak upiec dobry biszkopt.
Jak zrobić biszkopt – przygotowanie
Kiedy mamy już składniki na biszkopt, najważniejsze pytanie brzmi: jak zrobić biszkopt, który nie opadnie. Kluczem do sukcesu jest dobrze ubita piana z białek. Musimy ubijać ją długo, by powstała sztywna piana – po wyjęciu ubijaczek, puste miejsca po nich nie powinny się połączyć.
Kiedy piana będzie już sztywna, nie przestajemy ubijać i dodajemy cukier. Nie ubijamy go długo, ale powinien się on rozpuścić w białkach. Do gotowej piany na biszkopt dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia, wsypujemy je do masy jajecznej na raz i delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.
Gotową masę wlewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. To niezawodny przepis na biszkopt. Tak przygotowany biszkopt będzie świetną bazą do tortów urodzinowych.
Sprawdź też: ciasto biszkoptowe z owocami
Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku, a odkrawamy boki dopiero, kiedy biszkopt całkowicie ostygnie. Podstawowy wypiek, który zachwyci domowników to biszkopt z jabłkami. A na specjalne okazje biszkopt zamieni się w np.: tort Ambasador. Dla osób unikających glutenu zda egzamin bezglutenowy biszkopt gryczany.
Choć zrobić biszkopt jest dość łatwo, diabeł tkwi w szczegółach. Warto wiec zwrócić uwagę na niuanse, które sprawią, że ciasto zawsze się uda. Zobacz nasze porady:
- Użyj jajek w temperaturze pokojowej
- Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, przed dodaniem do piany, przesiej przez sito
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę (ubijaj je kilka minut) na wysokich obrotach miksera
- Cukier do piany z białek dodawaj stopniowo, dopiero wtedy kiedy piana będzie już sztywna
- Żółtka dodawaj do piany z białek stopniowo, wymieszaj je delikatnie mikserem na najniższych obrotach miksera
- Przesiane mąki wmieszaj do masy jajecznej szpatułką delikatnymi, kolistymi ruchami
- Zadbaj o to, by mąka dokładnie połączyła się z masą jajeczną, ale nie mieszaj za długo, by nie pozbawić piany puszystości
- Nie smaruj boków tortownicy tłuszczem, a jej spód wyłóż papierem do pieczenia
- Po wstawieniu biszkoptu do piekarnika, otwórz drzwiczki tylko pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy
- Biszkopt jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi suchy
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki podpowiedzą, jak zrobić biszkopt idealny! Znasz inny sposób na biszkopt? Podziel się nim z nami w komentarzu.