- Ze względu na swój niezwykły smak nazywany jest owocem bogów. Rośnie głównie w Indiach, gdzie tradycja uprawy sięga 4 tys. lat. Oto sposób na przyrządzenie tego niezwykłego owocu.
- Jak jeść mango – wybór
- Zanim zaczniemy jeśc mango, należy najpierw wybrać odpowiednie. Owoc powinien mieć jędrną skórkę, która jednak powinna też ustępować pod naciskiem palca. Jeżeli jest nie do końca dojrzałe można je położyć w domu w ciepłym miejscu na dzień lub dwa.
- Jak jeść mango – obieranie
- Mango ma długą pestkę, więc najpierw należy odkroić części znajdujące się obok:
- Odkrojony kawałek połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę. Uważaj aby nie przeciąć za głęboko i nie naciąć skórki.
- Gdy natniesz cały kawałek w kostkę odwiń go na zewnątrz, tak, aby powstał jeż z naciętych kostek. Jedz odgryzając po kolei kostki.
- Teraz pora na ten kawałek mango, który pozostał z pestką. Odkrój boczne kawałki. Otrzymasz paski, które również natnij w kostkę i zjedz.
- Dojrzałe mango można również obrać jak ziemniaka tzn. obrać cienko ze skórki nożykiem lub obieraczką. Tak obrany owoc możemy pokroić wedle naszej fantazji.
- Jak jeść mango – jedzenie
- Jak kiwi – oczywiście pamiętając o pestce, możemy rozkroić mango na cztery części i wyjadać miąższ łyżeczką. Najsmaczniejsze jest wyjęte prosto z lodówki.
- Sałatka – mango dobrze nadaje się jako składnik sałatek owocowych. Tutaj wystarczy obrać je i pokroić w kostkę podobnie jak inne owoce.
- napój – koktajl z mango – mango lassi to klasyka kuchni indyjskiej
- Przyprawione – kroimy mango w plastry około pół centymetra grubości i delikatnie posypujemy przyprawami (np. chili). Dzięki temu wydobywamy jego słodkawy smak.
share
Jak rozkoszować się smakiem mango
Tagi