share

Jak przyrządzać smaczny makaron

by

Sposoby na ugotowanie makaronu

Na ugotowanie makaronu istnieje wiele sposobów, które zależą od preferencji oraz pożądanego stopnia miękkości. Oto kilka wskazówek, jak gotować makaron.

  1. Ilość wody i makaronu
  2. Aby ugotować makaron, do garnka powinno się wrzucić 100 g makaronu na 1 litr wody.

  3. Zagotowanie wody
  4. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.

  5. Dodanie soli i oleju
  6. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę soli. Dodanie łyżki oleju zapobiegnie sklejaniu się makaronu.

  7. Wrzucenie makaronu
  8. Po dodaniu soli, poczekaj aż woda ponownie zagotuje się, a następnie włóż makaron do garnka i zamieszaj.

  9. Po zmniejszeniu temperatury
  10. Po zamieszaniu, przykryj garnek, zmniejsz temperaturę i czekaj aż woda zacznie lekko wrzeć. Ważne jest regularne mieszanie, aby zapobiec sklejeniu makaronu lub przywarciu do garnka.

  11. Sprawdzenie gotowości makaronu
  12. Aby sprawdzić, czy makaron jest gotowy, wyjmij jedną nitkę i sprawdź jej miękkość. Czas gotowania zależy od rodzaju makaronu. Makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut, makaron cienki, suchy, pszenny zazwyczaj potrzebuje maksymalnie 9 minut, a penne, spaghetti i ziti potrzebują aż 12-15 minut.

  13. Al dente
  14. Część osób preferuje makaron niedogotowany, czyli al dente. Spróbuj makaronu w trakcie gotowania – jeśli jest delikatnie twardy, można go podać al dente.

Zachęcamy również do zapoznania się z naszymi innymi poradami kulinarncymi.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode