share

Jak przygotować smaczną białą surową kiełbasę?

by
Białą kiełbasę podaje się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie.

Najprostszy sposób przygotowania kiełbasy gotowanej: Gotowaną kiełbasę można przygotować najszybciej i najprościej. Potem podaje się ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy. Aby zachować smak i aromat, wymagane jest właściwe postępowanie z surową kiełbasą. Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:

  1. Włożyć kiełbasę do wrzącej wody.
  2. Natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, aby gorąca woda sparzyła kiełbasę.
  3. Dzięki temu cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody.

Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach – to zapobiegnie pękaniu kiełbasy. Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo. W przeciwnym razie odda swój smak do wody. Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle, żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.

Przepis na gotowaną kiełbasę: Składniki:

  • 1/2 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
Przygotowanie:

  • Do wody dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, cebulę i zagotować.
  • Kiełbasę parzy się w całości, ale przed włożeniem do garnka, trzeba ją nakłuć widelcem.
  • Dodać czosnek przekrojony na pół.
  • Zmniejszyć gaz i parzyć grubszą kiełbasę 20-30 minut, a cienkie kiełbaski (takie jak na zdjęciu) 15 minut.
  • Kiełbasę podawać na gorąco.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode