- Włożyć kiełbasę do wrzącej wody.
- Natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, aby gorąca woda sparzyła kiełbasę.
- Dzięki temu cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody.
Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach – to zapobiegnie pękaniu kiełbasy. Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo. W przeciwnym razie odda swój smak do wody. Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle, żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.
- 1/2 kg białej surowej kiełbasy
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- Do wody dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, cebulę i zagotować.
- Kiełbasę parzy się w całości, ale przed włożeniem do garnka, trzeba ją nakłuć widelcem.
- Dodać czosnek przekrojony na pół.
- Zmniejszyć gaz i parzyć grubszą kiełbasę 20-30 minut, a cienkie kiełbaski (takie jak na zdjęciu) 15 minut.
- Kiełbasę podawać na gorąco.