share

Jak przygotować kotlety mielone bez panierki, które są jeszcze chrupiące. Ukryty dodatek, który poczujesz od pierwszego kęsa.

by

Tekst:

Takie kotlety mielone ucieszą wszystkich tych, którzy lubią sobie pochrupać. Nietypowa skorupka kryje typową mięsną masę na mielone (do której, dla urozmaicenia, dodamy pieczarki). Przyszykujcie duży garnek lub frytownicę. Przeczytajcie też uważnie recepturę – to zagwarantuje wam sukces w kuchni.

Dla powodzenia tego przepisu ważna jest również temperatura oleju. W zbyt zimnym kotlety mogą zacząć się rozpadać – tylko bardzo gorący zagwarantuje, że usmażone kotlety pozostaną całe. Rodzina będzie was o nie prosić często, więc warto się przyłożyć i skorzystać z naszego szczegółowego przepisu.

Kotlety mielone bez panierki – a więc z czym?

Klasyczne polskie mielone trudno wyobrazić sobie bez warstwy zrumienionej bułki tartej na wierzchu. Da się jednak przygotować je bez niej – na inne sposoby. Pierwszym, najbardziej podstawowym, będą kotlety mielone z piekarnika – tak przygotowane mięso pozostanie soczyste i wyraziste w smaku. Zamiast bułki do kotletów smażonych w tradycyjny sposób, jako panierkę możecie zastosować płatki owsiane. Zanim obtoczycie w nich kotlety, namoczcie je w gorącej wodzie – niech napęcznieją, a przed panierowaniem nieco ostygną.

Alternatywą dla bułki tartej będą też wafle – andruty, jakich używa się do torcików, w tym regionalnego Pischingera. Kotlety mielone w waflu będziemy smażyć na głębokim, bardzo rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wykorzystajcie olej rzepakowy – ma on wysoki punkt dymienia. Dla efektu kluczowe są 4 rzeczy:

  1. staranne owinięcie mięsnej masy w wafle
  2. odparowanie wody z pieczarek na patelni
  3. bardzo dobrze nagrzany tłuszcz i temperatura smażenia (170 st. C)
  4. odpowiedni moment wrzucenia kotletów do tłuszczu

W tej ostatniej kwestii bardzo ważne jest, by wafle nie przemokły i nie zaczęły przepuszczać farszu. Inaczej cała praca na nic.

Kotlety mielone już nigdy nie wyjdą suche i wiórowate. 1 szklanka taniego produktu z lodówki zastąpi bułkę

Kotlety w waflu – przepis

Składniki:

  • 4 suche wafle tortowe
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 3 jajka: 1 do masy na kotlety, 2 do posmarowania wafli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wyróbcie z przyprawami tak, jak na klasyczne kotlety tego typu: solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i cząbrem. Do masy dodajcie też jajko i natkę.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, pieczarki w grubsze kawałki*. Posiekajcie czosnek.
  3. Podsmażcie na oleju cebulę, dodajcie do niej czosnek i pieczarki. Smażcie chwilę całość na wolnym ogniu, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby się zrumienią. Starajcie się nie mieszać.
  4. Wystudźcie podsmażone grzyby z cebulą i dodajcie je do masy mięsnej. Wyróbcie wszystko razem.
  5. Na każdy wafel nałóżcie gotową masę i zostawcie wafle na ok. 20-25 minut, by wafle nieco zmiękły. Sprawdzajcie w międzyczasie, czy dają się one już rolować.***
  6. Zwińcie wafle w ciasne rulony, zabezpieczając końce. By pomóc je skleić, możecie je posmarować rozkłóconymi jajkami.
  7. Każdy zwinięty rulon posmarujcie pozostałym jajkiem i pokrójcie na ok. 1,5 cm plastry.****
  8. Smażcie partiami we frytownicy lub w garnku, na głębokim tłuszczu** na złoty kolor.
  9. Podawajcie jak klasyczne kotlety mielone: z tłuczonymi ziemniakami i surówką, np. mizerią.

Jak smażyć kotlety mielone w waflu? Porcja praktycznych porad

  • *Nie krójcie drobniej pieczarek. Jeśli im drobniej je pokroicie, będzie wam trudniej odparować nadmiar wody z patelni – powinno jej być jak najmniej. Pieczarki zachowają też swój smak i będą lepiej wyczuwalne w kotletach.
  • **Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 170 st. C. Początkowa temperatura może być nawet nieco wyższa – zaraz po wrzuceniu kotletów nieco ją obniżcie. Zmierzcie ją za pomocą termometru spożywczego. Jeśli zdecydujecie się na smażenie na patelni, olej powinien mieć podobną temperaturę i przykrywać kotlety do połowy wysokości.
  • ***Pierwsza próba zwijania, podczas której rulon nie będzie się rozwijał, a całość będzie trzymała formę, będzie idealna. Wtedy zwińcie pozostałe wafle.
  • ****Jeśli chcielibyście zamrozić kotlety w waflu, zamroźcie rulony w całości. Po ok. 40 minutach rozmrażania będą gotowe do pokrojenia i smażenia.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode