share

Jak przygotować jajka na twardo

by

Tekst:

Jajka na twardo to nie tylko niezbędny element święconki, ale i ważny składnik wielkanocnego śniadania. Dobrze ugotowane jajko będzie przepysznie smakowało jako dodatek do żurku czy podane z majonezem.

Wydaje się, że ugotowanie jajka na twardo to proste zadanie, które nie powinno sprawiać problemów. Sposobów jest mnóstwo, dobrze jednak znać podstawowe zasady dzięki którym jajka wyjdą smaczne.

Sprawdzenie świeżości jajek

Pierwszą i najważniejszą kwestią jest sprawdzenie, czy jajka są świeże. Najlepszym sposobem, by to sprawdzić jest zanurzenie jajka w zimnej wodzie. Jeśli tonie, oznacza to, że można je wykorzystać. Natomiast gdy jajko wypłynie na powierzchnię, nie nadaje się ono do spożycia.

Jajka wkładamy do garnka i zalewamy wodą, by je zakryła. Posolenie jajek w tym momencie sprawi, że skorupka będzie łatwiej odchodziła. Dodanie octu da nam podobny efekt.

Prawidłowy czas gotowania jajek

Największym problemem podczas gotowania jaj jest czas. Jajka na twardo otrzymamy, gotując je 8-10 minut, od momentu zagotowania wody. Gotowanie dłużej raczej nie ma sensu. Możemy w ten sposób co najwyżej zepsuć smak i konsystencję jajka, stają się one bowiem gumowate. Zbyt długie gotowanie będzie miało też wpływ na kolor, wokół żółtka pojawi się nieładna obwódka o zielonkawym kolorze.

Obrane jajka

Po ugotowaniu jajek zalewamy je zimną wodą i gdy ostygną, obieramy. Najlepiej w tym celu obić skorupkę jajka np. o kuchenny blat, a następnie „zrolować” je między dłońmi, by zmiękczyć skorupkę. Obrane jajka warto delikatnie opłukać, by pozbyć się małych drobinek skorupki.

Jajka ugotowane? To zobacz 5 pomysłów na faszerowane jajka!

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode