Każda doświadczona gospodyni ma swój, wypróbowany sposób na tradycyjne kiszone ogórki. Jednak jeśli ktoś do tej pory nie robił tych przetworów, może zderzyć się z kilkoma problemami już na samym początku, a później rozczarować się przy ewentualnej wpadce. Oprócz podstawowego rozczarowania, czyli braku wystąpienia fermentacji i ukiszenia ogórków, popularną wpadką jest sytuacja, kiedy ogórki kiszone są puste w środku. Dlaczego tak się dzieje? Jak w procesie kiszenia uniknąć tego problemu? Wyjaśniamy poniżej.
Jak wybrać ogórki do kiszenia?
Po pierwsze: do kiszenia najlepsze będą małe, jasne i możliwie młode ogórki gruntowe. Powinny pochodzić z ekologicznych upraw, jeśli mamy taką możliwość – kupmy je prosto od rolnika lub z zaufanego miejsca. Stosowane opryski na uprawy ogórków niestety mogą później wpływać na jakość przetworów, które z nimi zrobimy. Ogórki traktowane chemią w trakcie wzrostu po ukiszeniu w wielu przypadkach są właśnie puste. Ogórki po oczyszczeniu dobrze jest przełożyć do miski z zimną wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. W zimnie nabiorą jeszcze lepszej struktury przed kiszeniem.
Jak układać ogórki w słoikach?
Pod drugie: nie bez znaczenia jest sposób, w jaki ogórki układamy w słoikach. Kiszonki mają to do siebie, że zaczynają pracować, a więc produkty do kiszenia powinny być dość ściśle ułożone w naczyniu. Niezależnie od tego, czy wybieramy słoiki o pojemności 500 ml czy 1 l, układajmy ogórki blisko siebie. Bądźmy też konsekwentni w przypadku kierunku – jeśli zaczęliśmy układać ogonkami do góry – reszta też powinna być ułożona w jednym słoiku właśnie w ten sposób. Wiele domowych mistrzyń przetworów uważa to za ważną zasadę, jeśli nie chcemy rozczarować się miękkimi, pustymi w środku ogórkami. Wolne przestrzenie w słoikach pomiędzy ogórkami uzupełniamy ząbkami czosnku i kawałkiem korzenia chrzanu, opcjonalnie też gorczycą. Na wierzch z kolei układamy liście dębu, wiśni lub porzeczki. W słoikach powinny znaleźć się też kwiatostanu kopru – byle nie były zbyt dojrzałe!
Zalewa do ogórków kiszonych
Pod trzecie: odpowiednie proporcje do zalewy. Przyjmuje się, że jest to 1 łyżka soli na 0,5 litra wody. Taką mieszankę należy zagotować i wystudzić. Dopiero po przestudzeniu wlewamy do wcześniej przygotowanych z zawartością słoików. Na 3 litry zalewy wystarczą na ok. 8 litrowych słoików. Słoiki musimy dokładnie zakręcić, odstawić na ok. 2 tygodnie w możliwie ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie warto sprawdzić, czy żaden z ogórków nie przemieścił się ponad poziom zalewy.
Kiszone ogórki – pyszne nie tylko do zupy
Jak już wiemy, dlaczego ogórki kiszone są puste w środku i jak tego uniknąć, warto podpowiedzieć jak wykorzystać ogórki kiszone:
- Mogą być oczywiście zagryzką samą w sobie – do podania na przyjęciach czy do ulubionych kanapek.
- Klasyk to zupa ogórkowa, w różnych wariantach. Może być rzadsza lub jako krem, z dodatkiem ziemniaków czy ryżu.
- Kolejna grupa – sałatki z ogórkiem kiszonym. Charakterystyczne w smaku, popularne nie tylko na świąteczny stół.
- Kiszone ogórki używa się też do faszerowana – szczególnie popularne są zrazy wieprzowe lub wołowe wypełnione ogórkami pokrojonymi w słupki.