share

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Długość gotowania fasolki szparagowej dezycyduje.

by

Zagwozdka, ile gotować fasolkę szparagową potrafi sprawiać wiele trudności

Zebraliśmy wszystko na temat gotowania fasolki szparagowej. Podpowiadamy, jak długo i na jakie sposoby gotować ten sezonowy przysmak. Potem zostaje dodać ulubione dodatki i zaserwować letni obiad!

Fasolka szparagowa – jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i stopionym masełkiem, a już podana z podsmażoną bułką tartą to prawdziwy rarytas. Zresztą przestudzona fasolka szparagowa to również znakomita przekąska. Zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Gotowanie fasolki powinno sprawić, że warzywo będzie zarazem miękkie i kruche. Jak to osiągnąć?

Ile gotować fasolkę szparagową – przygotowanie i proporcje

Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć i odciąć jej końce. Warto też usunąć łykowatą strunę ze środka fasolki szparagowej. Następnie strąki najlepiej poprzecinać na pół zanim zaczniemy je gotować. Na 1 kg fasolki szparagowej powinny przypadać 4 l wody, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli.

Ile gotować fasolkę szparagową – czas gotowania

Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć, liczy się czas gotowania fasolki. Naturalnie szybciej ugotuje się młoda fasolka, a starsza będzie wymagała więcej czasu. Poza tym żółta fasolka gotuje się krócej, a zielona dłużej. Żółtą fasolkę gotujemy więc ok. 5-15 minut, zieloną ok. 15-20. Należy jednak kontrolować stan fasolki w trakcie gotowania. Najlepiej robić to, nabijając strączek na widelec i próbując, czy jest już dobry. Na koniec odcedzamy fasolkę na durszlaku.

Ile gotować fasolkę szparagową – fasolka szparagowa na parze

Aby fasolka szparagowa była ugotowana na parze należy wlać wodę do garnka lub rondla do wysokości 5 cm. Następnie przykryć pokrywką i zagotować wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, umieść w garnku specjalny koszyk do gotowania na parze, a do niego wsyp przygotowane wcześniej strąki fasoli. Fasolka szparagowa na parze powinna być gotowana ok. 10 minut. W razie potrzeby sprawdź, czy fasola jest gotowa. Po ugotowaniu odstaw koszyk z fasolką szparagową do ostygnięcia.

Fasolka szparagowa – gotowanie i pomysły na dania

Szukasz pomysłów na posiłki? Zajrzyj do przepisów z fasolką szparagową i przekonaj się, co możesz zrobić z fasolki. A jest tego sporo! Zupy, placki, kotlety, zapiekanki, sałatki – i wiele, wiele więcej cudownych potraw.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode