share

Grzyby marynowane według przepisu siostry Anastazji

by




Grzyby marynowane w occie – przepis siostry Anastazji

Wprowadzenie

Przepisów na grzybki w occie jest wiele, każdy, kto je robi co roku, ma pewnie swoje sprawdzone patenty. A gdyby tak wypróbować przepisy na grzyby marynowane siostry Anastazji? Dla wielu pasjonatów gotowania siostra Anastazja to kulinarny autorytet. W naszym serwisie można znaleźć setki dań przyrządzonych z jej przepisów, my polecamy też artykuł 3 przepisy na kiszenie ogórków i galerię z przepisami na 22 ciasta autorstwa siostry Anastazji.

Grzyby marynowane siostry Anastazji – przepis 1

Teraz, kiedy trwa sezon grzybowy, polecamy także sprawdzone grzyby marynowane z przepisu siostry Anastazji. Jeśli robicie przetwory z grzybów, w tym roku przygotujcie je, wypróbowując poniższe receptury. Czym różnią się od innych? Jeden z przepisów, do którego wykorzystujemy grzybowe kapelusze wyróżnia się dość nietypową zalewą, w której znajdziemy klasyczne dodatki – pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ale i korę cynamonu. Drugi – na prawdziwki w occie, to przepis bardziej klasyczny, ale też wart wypróbowania. W tym przypadku używamy całych grzybów.

Składniki:

  • 1 kilogram kapeluszy ulubionych grzybów (polecam prawdziwki)
  • ½ litra wody
  • ½ litra octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cm kawałek kory cynamonu
  • 4 suszone liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby partiami przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy je po 30 sekund, wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na sito, by obciekły.
  2. W drugim garnku gotujemy ½ litra wody z cukrem i solą. Do gotującej się wody wkładamy grzyby i gotujemy przez 10 minut, zbierając powstającą pianę.
  3. Po tym czasie dodajemy ocet oraz pozostałe przyprawy – ziarna pieprzu, ziela angielskiego, cynamon i liście laurowe, i gotujemy jeszcze około 10 minut.
  4. Grzyby marynowane przełożyć łyżką cedzakową do suchych słoiczków, zalać zalewą (dbając o to, by przyprawy trafiły w równych proporcjach do wszystkich słoików) i zapasteryzować.

Grzyby marynowane siostry Anastazji – przepis 2

Grzyby marynowane siostry Anastazji – borowiki marynowane:

Składniki:

  • 1 kg borowików
  • 750 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 marchewka
  • Pół łyżki ziaren ziela angielskiego
  • Pół łyżki ziaren gorczycy
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyszczamy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy je we wrzątku partiami, po 30 sekund i zostawiamy, by obciekły.
  2. Z wody, octu, pokrojonej w krążki cebuli, soli, cukru, przypraw i pokrojonej w talarki marchewki przygotowujemy zalewę.
  3. Prawdziwki przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącą zalewą, dbając o to, by przyprawy trafiły do każdego słoiczka z grzybami marynowanymi. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans.

Więcej przepisów na grzyby:

  • Przetwory z grzybów
  • Grzyby duszone
  • Grzyby marynowane
  • Zupa grzybowa
  • Grzyby suszone


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode