Grzyby marynowane w occie – przepis siostry Anastazji
Wprowadzenie
Przepisów na grzybki w occie jest wiele, każdy, kto je robi co roku, ma pewnie swoje sprawdzone patenty. A gdyby tak wypróbować przepisy na grzyby marynowane siostry Anastazji? Dla wielu pasjonatów gotowania siostra Anastazja to kulinarny autorytet. W naszym serwisie można znaleźć setki dań przyrządzonych z jej przepisów, my polecamy też artykuł 3 przepisy na kiszenie ogórków i galerię z przepisami na 22 ciasta autorstwa siostry Anastazji.
Grzyby marynowane siostry Anastazji – przepis 1
Teraz, kiedy trwa sezon grzybowy, polecamy także sprawdzone grzyby marynowane z przepisu siostry Anastazji. Jeśli robicie przetwory z grzybów, w tym roku przygotujcie je, wypróbowując poniższe receptury. Czym różnią się od innych? Jeden z przepisów, do którego wykorzystujemy grzybowe kapelusze wyróżnia się dość nietypową zalewą, w której znajdziemy klasyczne dodatki – pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ale i korę cynamonu. Drugi – na prawdziwki w occie, to przepis bardziej klasyczny, ale też wart wypróbowania. W tym przypadku używamy całych grzybów.
Składniki:
- 1 kilogram kapeluszy ulubionych grzybów (polecam prawdziwki)
- ½ litra wody
- ½ litra octu 6%
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 cm kawałek kory cynamonu
- 4 suszone liście laurowe
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby partiami przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy je po 30 sekund, wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na sito, by obciekły.
- W drugim garnku gotujemy ½ litra wody z cukrem i solą. Do gotującej się wody wkładamy grzyby i gotujemy przez 10 minut, zbierając powstającą pianę.
- Po tym czasie dodajemy ocet oraz pozostałe przyprawy – ziarna pieprzu, ziela angielskiego, cynamon i liście laurowe, i gotujemy jeszcze około 10 minut.
- Grzyby marynowane przełożyć łyżką cedzakową do suchych słoiczków, zalać zalewą (dbając o to, by przyprawy trafiły w równych proporcjach do wszystkich słoików) i zapasteryzować.
Grzyby marynowane siostry Anastazji – przepis 2
Grzyby marynowane siostry Anastazji – borowiki marynowane:
Składniki:
- 1 kg borowików
- 750 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 cebule
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 marchewka
- Pół łyżki ziaren ziela angielskiego
- Pół łyżki ziaren gorczycy
- 4 liście laurowe
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy je we wrzątku partiami, po 30 sekund i zostawiamy, by obciekły.
- Z wody, octu, pokrojonej w krążki cebuli, soli, cukru, przypraw i pokrojonej w talarki marchewki przygotowujemy zalewę.
- Prawdziwki przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącą zalewą, dbając o to, by przyprawy trafiły do każdego słoiczka z grzybami marynowanymi. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans.
Więcej przepisów na grzyby:
- Przetwory z grzybów
- Grzyby duszone
- Grzyby marynowane
- Zupa grzybowa
- Grzyby suszone