share

Ekskluzywne przystawki i przekąski na różne okazje

by

Wykwintne przystawki to przekąska podawana przed daniem głównym podczas różnego rodzaju imprez i uroczystości. Doskonale pobudzają apetyt oraz zachęcają swoim wyglądem. Zwykle są bardzo lekkimi potrawami, które nie narażają na ryzyko przejedzenia. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej – m.in. na bazie ciasta, warzywnego farszu, majonezu, sera czy wędlin.

Zachęcamy więc do zapoznania się z ciekawymi pomysłami na imprezowe przystawki w wykwintnej wersji. Przedstawiamy charakterystyczne cechy każdej z nich oraz wskazujemy, w trakcie jakich uroczystości najlepiej się sprawdzą.

Wykwintne przystawki na zimno

Przystawki najczęściej są podawane do stołu w wersji na zimno. Do najpopularniejszych spośród nich zalicza się ryba w galarecie. Jest to pyszna, lekka i prosta w przygotowaniu potrawa, która może zachwycić gości swoim apetycznym wyglądem. Wystarczy w tym celu zalać galaretą warzywa w wielu różnych kolorach, np. brokuł, cukinię, paprykę, marchewkę, zielony groszek czy kalafiora. Najlepiej smakuje z dodatkiem cebuli, octu oraz magi. Do galaretek należy również dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Przystawkę tę warto podać zwłaszcza w czasie Wielkanocy oraz świąt Bożego Narodzenia.

Inna wykwintna przystawka to zawijańce w tortilli. Jest to kolorowa przekąska, której przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Można kupić gotowe tortille, aby nie musieć ich samodzielnie piec. Przystawka ta świetnie smakuje w farszem z wędzonego łososia, sera gouda, a także z bazyliowym pesto oraz ogórkiem konserwowym. Na sam koniec tortillę należy zawinąć za pomocą piórek szczypiorku. Zawijańce w tortilli świetnie sprawdzą się z okazji karnawału, sylwestra, urodzin czy imienin.

Podczas różnego rodzaju imprez dobrze sprawdzi się także papryka na zimno, marynowana w oliwie z oliwek i occie winnym. Świetnie smakuje jako dodatek do wędlin oraz mięs. Można przygotować ją w wersji na ostro, dodając chilli lub suszoną ostrą paprykę w płatkach. Na sam koniec dobrze będzie ponadto udekorować przystawkę pęczkiem natki pietruszki. Przygotowanie tej wykwintnej przystawki nie zajmuje wiele czasu. Świetnie sprawdzi się zarówno w trakcie luźnych imprez, jak i bardziej uroczystych przyjęć.

Wykwintne przekąski na imprezę

Prezentujemy inspiracje na wykwintne przekąski, które warto podać podczas mniej uroczystych imprez, takich jak sylwester, karnawał, studniówka, wieczór kawalerski czy panieński. Świetnie sprawdzą się na takie okazje nadziewane paluchy w wersji wytrawnej. Najlepiej podać je z farszem na bazie wędzonego boczku z żółtym serem. Jest to delikatna przekąska, a zarazem doskonale pobudzająca apetyt.

W tracie różnego rodzaju imprez warto również podać muszle makaronowe z zielonym pesto i serem ricotta. Pesto można zrobić np. z bazylii, oregano czy czosnku niedźwiedziego. Ta wykwintna przystawka wyśmienicie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie. Można również podawać muszle ze startym parmezanem.

Popularną przystawką imprezową są także koreczki śledziowe. Idealnie sprawdzają się podczas spotkań rodzinnych. Filety ze śledzia smakują wybornie podawane z żółtym serem, marynowanymi pieczarkami, korniszonami, czerwoną papryka oraz cytryną. Jest to przykład zdrowej wytrawnej przystawki, bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, jod, błonnik, witaminę D oraz dobrze przyswajalne białko.

Wykwintne przystawki na przyjęcie

Wykwintne przystawki świetnie sprawdzą się również podczas uroczystych przyjęć, np. z okazji urodzin, imienin, wesela, pierwszej komunii, jubileuszu ślubu czy chrzcin. Warto na takie okazje przygotować cukiniowe ruloniki, które pięknie prezentują się na stole. Są one faszerowane ryżem oraz tuńczykiem w oleju, a następnie zawijane szczypiorkiem wokół ruloników.

Na najbardziej uroczystych przyjęciach nie może poza tym zabraknąć tradycyjnej polskiej potrawy, jaką jest tatar. Zamiast z mięsa, można go przygotować w oryginalnej wersji z wędzonego łososia z kaparami i korniszonami. Ta wykwintna przystawka doskonale smakuje podawana z cytryną oraz białym winem.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode