share

Domowy baleron marynowany bez wędzenia: dłuższy proces marynowania gwarantuje niezwykłą kruchą i smakowitą konsystencję.

by

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utrzyjcie wszystkie przyprawy i starannie natrzyjcie nimi mięso. Przełóżcie je do siatki wędliniarskiej.
  2. Włóżcie je do pojemnika i zalejcie wodą tak, by mięso zostało nią pokryte.
  3. Zamknijcie szczelnie pojemnik i wstawcie go do lodówki na 10-14 dni.
  4. Co jakiś czas obracajcie mięso w pojemniku. Jeżeli zalewa zmieni zapach lub kolor należy ją wymienić.
  5. Po dwóch tygodniach wyjmijcie i osuszcie mięso, a następnie włóżcie je do gotującej się wody. Wędlinę gotujcie 2 godziny (po godzinie na kilogram mięsa).
  6. Po ugotowaniu i wystudzeniu baleron przechowujcie w lodówce. Gotowe!
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode