Herbatę można parzyć w sposób tradycyjny, jednak czasem warto urozmaicić jej smak. Dziś przedstawiam kilka propozycji nietypowego podania herbaty.
Przepisy na herbatę – Herbatka pomarańczowa
Herbata, która swoim smakiem i zapachem przywołuje gorące lato. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno z kilkoma kostkami lodu w upalny dzień.
Składniki i przygotowanie:
niecała łyżeczka ulubionej czarnej herbaty
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka brązowego cukru
starta skórka z 1/2 pomarańczy
Herbatę wsypać do zaparzacza i zalać wrzącą wodą do 2/3 szklanki. Parzyć pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie herbatę wysypać i w zaparzaczu umieścić startą skórkę pomarańczy. Herbatę z pomarańczą parzyć ok. 3 minut. W międzyczasie sok pomarańczowy i cukier podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przelać do herbaty i wymieszać.
Przepisy na herbatę – Herbata z limonką, ananasem i imbirem
Połączenie limonki i imbiru sprawi, że herbata nas rozgrzeje, a kandyzowany ananas doda jej odrobiny słodyczy.
Składniki i przygotowanie:
łyżeczka zielonej herbaty
kilka kawałków kandyzowanego ananasa
1/4 limonki
plasterek świeżego imbiru
Herbatę wsypać do zaparzacza, dodać imbir i kawałki ananasa. Włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 80 stopni. Zaparzać ok. 3-4 minut. Zaparzacz wyciągnąć z herbaty. Następnie do herbaty włożyć ćwiartkę limonki i pozostawić na ok. 5 minut w herbacie.
Przepisy na herbatę – Korzenna herbata z suszonym jabłkiem
Każdy kolejny łyk sprawia, że po naszym ciele powoli rozchodzi się ciepło, a jej zapach niezwykle relaksuje…
Wystarczy tylko:
łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty
szczypta cynamonu
2 goździki
kilka plasterków suszonego jabłka
Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w kubku/filiżance. Zalewamy wodą prawie wrzącą (95 stopni) i dorzucamy kilka plasterków suszonego jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy ok. 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona). Zaparzacz wyciągamy z kubka.
Przepisy na herbatę – Herbata z kwiatem lipy, cytryną, imbirem i miodem
Idealna na chłodniejsze dni oraz wtedy, gdy jesteśmy przeziębieni! Rozgrzewające właściwości kwiatu lipy i imbiru oraz leczniczy miód i pełna witaminy C cytryna sprawią, że nabierzemy energii.
Składniki i przygotowanie:
1 torebka czarnej herbaty
1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
1 łyżeczka miodu
plasterek imbiru
plasterek cytryny
Herbatę zalać wrzącą wodą. W zaparzaczu umieścić kwiat lipy i imbir i zaparzać razem z herbatą ok. 10 minut. Następnie w herbacie rozpuścić łyżeczkę miodu oraz dodać plasterek cytryny.
Przepisy na herbatę – Rajska herbatka kokosowa
Herbata zabielana mlekiem ma niezwykle delikatny smak. Dlaczego nie wzbogacić jej smaku kokosem i aromatyczną wanilią?
Składniki i przygotowanie:
1 łyżeczka czarnej herbaty
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1/2 laski wanilii
Herbatę, wiórki kokosowe oraz laskę wanilii umieścić w zaparzaczu i zalać wrzącą wodą do 3/4 wysokości szklanki. Parzyć ok. 5 minut. Mleko podgrzać w rondelku i dodać do herbaty.