share

Domowe przepisy na pyszną herbatę, którą można łatwo zrobić samodzielnie!

by
Herbatę można parzyć w sposób tradycyjny, jednak czasem warto urozmaicić jej smak. Dziś przedstawiam kilka propozycji nietypowego podania herbaty. Przepisy na herbatę – Herbatka pomarańczowa Herbata, która swoim smakiem i zapachem przywołuje gorące lato. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno z kilkoma kostkami lodu w upalny dzień. Składniki i przygotowanie:
niecała łyżeczka ulubionej czarnej herbaty 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka brązowego cukru starta skórka z 1/2 pomarańczy Herbatę wsypać do zaparzacza i zalać wrzącą wodą do 2/3 szklanki. Parzyć pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie herbatę wysypać i w zaparzaczu umieścić startą skórkę pomarańczy. Herbatę z pomarańczą parzyć ok. 3 minut. W międzyczasie sok pomarańczowy i cukier podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Przelać do herbaty i wymieszać.

Przepisy na herbatę – Herbata z limonką, ananasem i imbirem Połączenie limonki i imbiru sprawi, że herbata nas rozgrzeje, a kandyzowany ananas doda jej odrobiny słodyczy. Składniki i przygotowanie:
łyżeczka zielonej herbaty kilka kawałków kandyzowanego ananasa 1/4 limonki plasterek świeżego imbiru Herbatę wsypać do zaparzacza, dodać imbir i kawałki ananasa. Włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 80 stopni. Zaparzać ok. 3-4 minut. Zaparzacz wyciągnąć z herbaty. Następnie do herbaty włożyć ćwiartkę limonki i pozostawić na ok. 5 minut w herbacie.

Przepisy na herbatę – Korzenna herbata z suszonym jabłkiem Każdy kolejny łyk sprawia, że po naszym ciele powoli rozchodzi się ciepło, a jej zapach niezwykle relaksuje… Wystarczy tylko:
łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty szczypta cynamonu 2 goździki kilka plasterków suszonego jabłka Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w kubku/filiżance. Zalewamy wodą prawie wrzącą (95 stopni) i dorzucamy kilka plasterków suszonego jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy ok. 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona). Zaparzacz wyciągamy z kubka.

Przepisy na herbatę – Herbata z kwiatem lipy, cytryną, imbirem i miodem Idealna na chłodniejsze dni oraz wtedy, gdy jesteśmy przeziębieni! Rozgrzewające właściwości kwiatu lipy i imbiru oraz leczniczy miód i pełna witaminy C cytryna sprawią, że nabierzemy energii. Składniki i przygotowanie:
1 torebka czarnej herbaty 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy 1 łyżeczka miodu plasterek imbiru plasterek cytryny Herbatę zalać wrzącą wodą. W zaparzaczu umieścić kwiat lipy i imbir i zaparzać razem z herbatą ok. 10 minut. Następnie w herbacie rozpuścić łyżeczkę miodu oraz dodać plasterek cytryny.

Przepisy na herbatę – Rajska herbatka kokosowa Herbata zabielana mlekiem ma niezwykle delikatny smak. Dlaczego nie wzbogacić jej smaku kokosem i aromatyczną wanilią? Składniki i przygotowanie:
1 łyżeczka czarnej herbaty 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 laski wanilii Herbatę, wiórki kokosowe oraz laskę wanilii umieścić w zaparzaczu i zalać wrzącą wodą do 3/4 wysokości szklanki. Parzyć ok. 5 minut. Mleko podgrzać w rondelku i dodać do herbaty.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode