share

Dodając tylko 1 składnik, naleśniki osiągną perfekcyjny złocisty kolor, a ich smak będzie tak rewelacyjny, że nie zdążycie ich zjeść.

by

Zwykle, żeby naleśniki były apetycznie rumiane oraz miały leciutko chrupiące brzegi, trzeba je drugi raz odsmażyć na maśle. Te z naszego przepisu są cieniutkie i pięknie karmelowe od razu na świeżo, tuż po zdjęciu z patelni. Co dodać do ciasta, żeby uzyskać taki efekt?
Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła dobrych, domowych naleśników. Jednak nieumiejętnie przygotowane nie staną się przysmakiem domowników ani gości. Można popełnić kilka podstawowych błędów, podczas szykowania ciasta naleśnikowego. Grube i mdłe w smaku naleśniki wychodzą wtedy, gdy masa na ciasto jest zbyt gęsta i niedoprawiona. Duża ilość mąki sprawia z kolei, że bywają twarde oraz trudne w zwijaniu. Kluczem do odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego jest prawidłowa ilość użytych jajek oraz mleka. Naszym zdaniem najsmaczniejsze są wtedy, kiedy zjeżdżają z patelni lekko chrupiące i cieniutkie jak pergamin. Jak przygotować właśnie takie wyśmienite naleśniki?

Domowe naleśniki – przepis idealny

Najważniejszym składnikiem, który sprawi, że ciasto naleśnikowe po usmażeniu będzie apetycznie rumiane i lekkie, jest cukier puder. To dzięki niemu masa delikatnie karmelizuje się na bokach, podczas wylewania ciasta na patelnię. Dodawanie cukru pudru to więc prosty, a niezwykle skuteczny sposób na leciutko chrupiące naleśniki. Poznajcie naszą sprawdzoną nie raz recepturę na karmelowe naleśniki.

Składniki:

  1. 2 jajka
  2. 1 szklanka mąki
  3. 1 szklanka mleka
  4. 2 łyżeczki cukru pudru
  5. 1 szczypta soli
  6. masło klarowane do smażenia

Jajka najlepiej zmiksować na gęstą i puszystą masę, aby powstała piana. Dzięki temu nie musicie już napowietrzać ciasta naleśnikowego np. wodą gazowaną;

Do ubitych jajek dodajcie przesianą mąkę oraz cukier puder i wmieszajcie w masę jajeczną;

Do ciasta wlejcie stopniowo mleko, najlepiej o temperaturze pokojowej.

Po wymieszaniu wszystkich składników za pomocą szpatułki czy miksera, odstawcie ciasto naleśnikowe do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło;

Po 30 minutach, wyjmijcie miskę z ciastem naleśnikowym z lodówki i smażcie cienkie naleśniki na rozgrzanym maśle klarowanym do momentu, aż masa zetnie się na brzegach z obu stron;

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode