share

Cukinia bez octu do słoika. Przetrwa zimę i dodatkowy dzień.

by

Cukinia w słoiku – przepis na pyszną sałatkę

Cukinia do słoika to idealny sposób na zachowanie trwałości i świeżości tego warzywa przez długi czas. Ta przepyszna sałatka zaskoczy was swoim wyrazistym, złożonym smakiem. Nie zawiera octu ani cukru, ale nadal jest pyszna i aromatyczna.

Możecie podawać cukinię ze słoika jako sałatkę do obiadu, na przykład z kotletami, pieczonym czy duszonym mięsem. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kanapek i zawijanych wrapów. Może także urozmaicić inną sałatkę, na przykład na bazie ryżu i kurczaka.

Przygotowanie cukinii do słoika na zimę

Aby zachować trwałość i jakość przetworów bez octu i cukru, ważna jest odpowiednia higiena. Po umyciu słoików, warto je wygotować przez 15-25 minut, a pokrywki przez około 1 minutę. Następnie do suchych słoików możecie przełożyć jeszcze gorące przetwory, wytrzeć brzegi ręcznikiem papierowym i dokładnie zakręcić przykrywki. Przetwory trzeba jeszcze poddać procesowi pasteryzacji we wrzącej wodzie o temperaturze bliskiej 100 stopni Celsjusza.

Ostrzeżenie: Jeśli planujecie dodać do przepisu inne zioła, lepiej skorzystać z suszonych. Użycie świeżych ziół może spowodować niechcianą fermentację.

Przepis na cukinię do słoika na zimę

Składniki:

– 2 kg młodej cukinii
– 1 kg czerwonej papryki
– 3 niewielkie papryczki chili
– 2 duże cebule
– 4-5 łodyg kopru z baldachimami
– 8-10 ząbków czosnku
– 15 ziaren czarnego pieprzu

Składniki na zalewę:

– 2,5 l wody
– 6 łyżek soli kamiennej niejodowanej
– kilka łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:

1. Umyjcie koper, cukinię i paprykę. Obetnijcie końcówki cukinii i usuńcie gniazda nasienne z dużych papryk. Starsze sztuki cukinii obierzcie ze skórki. Dokładnie osuszcie koper. Pokrójcie cukinię i paprykę na drobniejsze kawałki.
2. Obierzcie i posiekajcie czosnek, pokrójcie też drobniej papryczkę. Jeśli chcecie uzyskać ostrą sałatkę, zachowajcie wszystkie nasiona papryczki. Jeśli wolicie łagodniejszy smak, usunięcie połowę lub wszystkie nasiona.
3. Na dno wygotowanych słoików połóżcie koperek, kawałki ostrej papryczki i papryki, ziarna pieprzu i czosnek. Włóżcie do środka cukinię i delikatnie potrząśnijcie słoikiem, by warzywa równomiernie rozłożyły się.
4. Zagotujcie wodę, dodajcie sól i dokładnie wymieszajcie. Zalejcie cukinię wrzącą solanką. Na wierzch każdego słoika wlejcie po 1 łyżce oleju.
5. Wytrzyjcie brzegi słoików i dokładnie zakręćcie przykrywki. Wstawcie słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Zalejcie wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujcie przez 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
6. Wyjmijcie słoiki z garnka, otulcie kocem i powoli studźcie.

Im drobniej pokroicie cukinię i inne warzywa o wysokiej zawartości wody, tym większe jest ryzyko ich rozmiękczenia w słoiku. Jeśli pokroicie je na większe kawałki, zachowają one chrupkość.

Źródło: Mama-Dobra-Rada.pl

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode