share

Bezglutenowe naleśniki to rewolucja smaku bez wysiłku.

by

Niezwykle puszyste, idealnie miękkie i cienkie. Dokładnie takie wychodzą naleśniki bez mąki, które doskonale smakują i zarazem świetnie wyglądają. To może i lżejsza wersja tradycyjnego śniadania, ale na pewno nie mniej wyśmienita.

Naleśniki na słodko, na przykład naleśniki z serem, czyli kultowe śniadanie w polskich domach, zarówno w tygodniu, jak i w leniwe weekendy, to przysmak, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak co w sytuacji, gdy zabrakło mąki lub po prostu, chcemy nieco odmienić to tradycyjne danie? Żaden problem, w kilka minut przygotujecie doskonałe naleśniki bez mąki.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Większość podstawowych przepisów na naleśniki to jajka, mleko, woda, szczypta soli i, oczywiście, mąka. A co, jeśli tej ostatniej nie chcemy lub nie możemy użyć? Przedstawiamy prostą recepturę, według której zrobicie doskonałe, gładkie i pyszne naleśniki bez tego składnika. Sekretem tego przepisu są zmielone płatki owsiane. Górskie czy błyskawiczne, są źródłem wielu witamin, szczególnie tych z grupy B, składników mineralnych i błonnika, który z mocą turboszczotki wymiata z jelit złogi czy zbędne resztki pokarmowe.

Przepis na naleśniki bez mąki

Składniki:

  1. 100 g płatków owsianych, najlepiej górskich
  2. 2 jajka
  3. 200 ml mleka
  4. łyżka masła lub oleju
  5. szczypta soli
  6. olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie:

  1. wszystkie składniki umieść w naczyniu miksera i zblenduj na gładką masę;
  2. wylewaj nieduże ilości ciasta na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smaż do uzyskania złotego koloru;
  3. podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też przepis na: Idealne ciasto naleśnikowe (duża porcja)

Co można dodać zamiast mąki do naleśników?

Zamiast płatków owsianych, możecie użyć do bezmącznych naleśników również kaszy manny lub opakowania budyniu śmietankowego. Ten ostatni dodatek zapewni waszym naleśnikom dodatkowo niezwykłą elastyczność. Naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego łatwiej też się smaży, ponieważ mają bardziej zwartą konsystencję i nie rozlatują się na patelni.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode