share

Babcia Halinka nie używała mleka do moczenia schabowych, dzięki czemu są one niezwykle delikatne w smaku.

by

Soczyste, delikatne schabowe – jak zmiękczyć kotlety?

Soczyste, delikatne schabowe to marzenie większości gospodyń. Tylko 1 prosty patent dzieli was od usmażenia najlepszych kotletów pod słońcem. Każda gospodyni domowa ma swoje sposoby na zrobienie najlepszych kotletów schabowych. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, odpowiednie zmiękczenie go oraz idealnie dobrane przyprawy. Z reguły pokrojone kotlety są moczone w mleku i cebuli, aby pozostały soczyste po wysmażeniu. Babcia Halinka nauczyła nas lepszej metody, która sprawiła, że nawet najtwardsze kawałki mięsa były przepyszne. Do dzieła. Poniżej znajdziecie wskazówki, które ułatwią wam pracę.

W czym moczyć kotlety schabowe, aby były soczyste i chrupiące?

Popularna mieszanka mleka i kawałków posiekanej cebuli to przeżytek. Wypróbujcie maślankę naturalną, w której zanurzycie płaty mięsa. Przykryjcie nią kotlety tak, aby nie wystawały poza marynatę. Odstawcie na 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc, jeżeli wystarczy wam czasu przed ich smażeniem. Jeżeli nie macie maślanki, wykorzystajcie kefir lub kwaśny jogurt.

Cukier zawarty w maślance karmelizuje się podczas smażenia kotletów. Dodatkowo kwas mlekowy zmiękcza włókna wieprzowiny i sprawia, że jest soczystsza po obróbce cieplnej. Im dłużej będziecie trzymać kawałki mięsa w marynacie z maślanki, tym stanie się ono delikatniejsze. Chcąc uzyskać jeszcze lepszy efekt, wystarczy do nabiału dosypać niewielką ilość soli, a smak maślanki przeniknie w głębsze partie waszych popisowych kotletów schabowych.

Podczas smażenia kotletów mięso nie tylko zmiękną, ale nabierze wyjątkowego charakteru. Obecnie macie w domu jedynie jabłka? Wystarczy, że pokroicie je w mniejsze kawałki i obłożycie kotlety jego plastrami. Odstawcie tak przygotowane mięso na całą noc do lodówki, a kwas zawarty w owocach pomoże w uzyskaniu delikatnych i chrupiących schabowych.

Jak zmiękczyć mięso w inny sposób?

Używając jedynie maczanki z mleka nie uzyskamy miękkich i delikatnych kotletów. Jedynie kwas zawarty w produktach fermentowanych, sokach owocowych i winie może sprawić, że mięso w efekcie będzie soczyste i smaczne. Polecana wcześniej maślanka, kefiry i jogurty to najlepszy wybór. Rozmiękczają kolagen oraz pomagają w procesie rozkładania białek. Jeżeli nie macie ich pod ręką, wybierzcie sok z cytryny, limonki czy pomarańczy.

Delikatne wino białe, a także ocet na jego bazie nie tylko zmiękczy mięso, ale także sprawi, że nabierze ono wyjątkowego charakteru. Podczas smażenia alkohol wyparuje, a w kotlecie pozostanie jedynie przyjemny, lekko owocowy posmak winogron.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode