Gruszki, wartości odżywcze, suszenie owoców, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, błonnik, węglowodany, pektyna, olejki eteryczne, witamina A, witamina C, witamina PP, witamina B1, witamina B2, witamina B6, zdrowie, właściwości lecznicze, gorączka, dolegliwości trawienne, zatrucie, lżejsza trawność, przeciwgorączkowe, stan zapalny układu pokarmowego, trawienie, zaparcia, cierpkie gruszki, garbniki, biegunki, schorzenia układu moczowego, kamica nerkowa, stan zapalny gruczołu krokowego, obniżenie ciśnienia, uszczelnianie naczyń włosowatych, gojenie ran, owrzodzenia, praca mózgu, bor, szare komórki, koncentracja, transport wapnia, osteoporoza, jod, tarczyca, suszenie w domu, dwutlenek siarki, suszarka do owoców, piekarnik, gatunek gruszki, Klapsa, Konfederacja, Nashi, twarde owoce, suszenie w piekarniku, temperatura suszenia, przekąska, przerwa na lunch, jedzenie solo, owsianka, kasza jaglana, wigilijny kompot, sałatka z migdałami.
Suszone gruszki to cenny składnik zbilansowanej diety. Wspomagają proces trawienia, łagodnie obniżają ciśnienie, a nawet przyspieszają gojenie ran. Poznaj wyjątkowe wartości odżywcze tych owoców i dowiedz się jak samodzielnie ususzyć gruszki w domu, a następnie, w jakich przepisach je wykorzystać.
Jakie wartości odżywcze mają suszone gruszki?
Suszone gruszki stanowią bogate źródło cennego potasu, a także fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, boru oraz jodu. Zawierają duże ilości kwasów owocowych – cytrynowego oraz jabłkowego – a także błonnika, węglowodanów, pektyny i olejków eterycznych. Suszone gruszki cechują się również zawartością witaminy A, witaminy C, witaminy PP, a także witamin B1, B2 i B6.
Lecznicze właściwości gruszek znane są od bardzo dawna. Ich spożywanie zaleca się osobom borykającym się z gorączką, dolegliwościami trawiennymi i zatruciem. Wbrew powszechnej opinii, gruszka należy do owoców lekkostrawnych i nadaje się dla osób posiadających wrażliwy żołądek. Ponadto, gruszka wykazuje silne właściwości przeciwgorączkowe.
Kompot z suszonych gruszek jest pomocny w walce ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Suszone gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom. Szczególnie silne właściwości w tym zakresie wykazują cierpkie i mało soczyste odmiany gruszek, ponieważ zawierają dużą ilość garbników, co jest pomocne w leczeniu biegunek.
Regularne spożywanie suszonych gruszek może okazać się zbawienne przy takich schorzeniach jak zapalenie dróg moczowych, kamica nerkowa czy stany zapalne gruczołu krokowego. Sok zawarty w gruszkach łagodnie obniża ciśnienie i wpływa uszczelniająco na naczynia włosowate, a napar z suszonych gruszek stosowany w formie okładów potrafi przyspieszyć gojenie się ran i owrzodzeń.
Suszone gruszki mogą pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu. Zawarty w nich bor pobudza szare komórki do działania i wytężonej pracy, a także podnosi poziom koncentracji. Pierwiastek ten odpowiada również za prawidłowe transportowanie wapnia wewnątrz organizmu, dlatego suszone gruszki zaleca się osobom starszym, szczególnie narażonym na osteoporozę. W dodatku gruszka, jako jeden z niewielu owoców, zawiera jod, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Jak ususzyć gruszki w domu?
Suszone gruszki trudno dostać w sklepach, a jeżeli już uda nam się je znaleźć, to niestety zwykle nie cechują się one najwyższą jakością. Dlaczego? Te dostępne w dużych hipermarketach przeważnie są konserwowane za pomocą dwutlenku siarki, który bardzo niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Dlatego warto poświęcić trochę czasu w domu na samodzielne suszenie gruszek, zwłaszcza, że jest to bardzo prosta procedura, dzięki której zyskamy niezwykle zdrową przekąskę. Gruszki można suszyć w suszarce do owoców, ale osoby, które nie posiadają takiego urządzenia do tego celu mogą wykorzystać piekarnik.
Jakie gruszki wybrać do suszenia? Tak naprawdę gatunek gruszki nie ma znaczenia, ponieważ zarówno Klapsa, jak i Konfederacja w suszonej formie zachwycą słodyczą i głębokim smakiem. Eksperymentaliści mogą spróbować wykorzystać do tego celu Nashi, czyli azjatycką odmianę tego popularnego owocu.
Gruszki wybrane do suszenia powinny być twarde i niepoobijane. Świeże owoce myjemy pod zimną wodą, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda z nasionami. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. W jakiej temperaturze suszyć gruszki? Warto pamiętać, aby nie była ona zbyt wysoka, ponieważ owoce te łatwo spalić. 150 stopni Celsjusza i 45 minut – takie wartości powinny być wystarczające. Susz z gruszek odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika. I gotowe!
Przepisy z suszonymi gruszkami
Suszone gruszki to idealna przekąska do jedzenia solo. Wystarczy je zapakować do pojemnika i świetnie sprawdzą się w przerwie na lunch w pracy lub na uczelni. Owoce te warto wykorzystać także do śniadania. Wspaniale urozmaicą smak nudnej owsianki lub kaszy jaglanej. Popularne przepisy z ich wykorzystaniem to również wigilijny kompot z suszu oraz egzotyczna sałatka z migdałami.