Czy można zajadać słodkościami na diecie?
Oczywiście! Desery wcale nie muszą być kaloryczne i niezdrowe, mogą dostarczać organizmowi wiele cennych wartości odżywczych i wspierać walkę z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Oto nasze propozycje na lekkie i pyszne fit desery przygotowane z dodatkiem superfoods, takich jak burak, dynia, kasza jaglana czy nasiona chia.
Fit desery w słoikach – pudding chia z musem truskawkowo-jagodowym
Na pierwszy ogień idą desery, które można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Wystarczy umieścić je w wygodnym, zakręcanym słoiku. Fit deser w takiej formie nie może obyć się bez nasion chia. Te niepozorne czarne ziarenka kryją w sobie bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (A, B, C, E) i minerałów (wapnia, miedzi, żelaza, cynku i selenu), które korzystnie oddziałują na cały nasz organizm. Wypróbuj nasz przepis na zniewalający pudding chia z owocami.
Składniki:
- 70 g truskawek (mogą być mrożone)
- 70 g jagód (mogą być mrożone)
- 1 banan
- 150 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka płynnego miodu
- zmielone orzechy i listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
- Aby deser miał konsystencję puddingu, nasiona chia wymieszaj wcześniej z jogurtem i odstaw na minimum pół godziny.
- Gdy nasiona już napęcznieją, wymieszaj je z miodem. Następnie zmiksuj jedną połowę banana z truskawkami, a drugą połowę z jagodami.
- Do każdego musu dodaj po pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego i starannie wymieszaj.
- Deser układaj w słoiku partiami, w kolejności: pudding chia, mus jagodowo-bananowy, mus truskawkowo-bananowy. Możesz go także posypać mielonymi orzechami lub udekorować listkami mięty.
Fit desery z dyni
Jeśli zależy ci na utrzymaniu zgrabnej sylwetki, warto włączyć do swojego jadłospisu dynię. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, obniża poziom złego cholesterolu i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Oto nasza propozycja na pyszny deser z dyni.
Składniki:
- 250 g dyni (może być mrożona)
- ok. 150 ml wody
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego (100% orzechów)
- ½ szklanki daktyli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 180 g jogurtu naturalnego
- mleko kokosowe (opcjonalnie)
- garść płatków jaglanych, owsianych lub domowej granoli
- pokruszone orzechy i migdały do posypania
Wykonanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut, aż zmiękną.
- Dynię obierz, wydrąż z niej pestki i pokrój ją na małe kawałki. Przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywo będzie miękkie.
- Do lekko ostudzonej dyni dodaj miękkie daktyle, masło orzechowe, kakao, cynamon i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Deser układaj w pucharku naprzemiennie: warstwa musu, porcja jogurtu naturalnego, warstwa płatków lub granoli, znów mus i kolejna porcja jogurtu. Na wierzch posyp pokruszonymi orzechami i migdałami.
Fit desery bez cukru – bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z jagodami
Kasza jaglana jest pożywna i lekkostrawna, zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych oraz wspomaga odchudzanie. Połączona z jagodami tworzy doskonałe połączenie. Oto przepis na pyszny bezglutenowy deser z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 160 ml mleka roślinnego (dowolny smak)
- 30 ml oleju (rzepakowego lub kokosowego)
- 2 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ok. 250 g jagód (mogą być mrożone)
Wykonanie:
- Kaszę opłucz zimną wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i kakao. Połącz to z ugotowaną kaszą, dodaj sodę i ksylitol i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jagody. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Fit desery dla wymagających – ciastka marchewkowe z mąką z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mąk zbożowych. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny i zapewnia uczucie sytości. Przygotuj smaczne i zdrowe ciastka marchewkowe z mąką z ciecierzycy.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 320 g mąki orkiszowej
- 250 g marchewki (może być z mrożonki)
- 2 banany
- 5 łyżek musu z jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Składniki na dżem:
- 60 g wiśni (mogą być mrożone)
- 5 daktyli
Wykonanie:
- Przygotuj dżem: wiśnie i daktyle gotuj w rondelku, aż składniki się połączą i konsystencja stanie się gęsta.
- Zmiksuj marchewkę, banany, mus jabłkowy i olej kokosowy. Przełóż masę do miski, dodaj oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii i uformuj ciasto.
- Podziel ciasto na małe kwadraty, nałóż na każdy porcję dżemu i złóż w trójkącik.
- Umieść ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Fit desery na szybko – czekoladowe muffiny z buraków
Buraki to smaczny, zdrowy i słodki składnik, który idealnie nadaje się do przygotowania wartościowego fit deseru. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, takich jak żelazo, kwas foliowy i betanina. Oto przepis na pyszne muffiny z buraków.
Składniki:
- 230 g ugotowanych buraków (mogą być mrożone)
- 2 jajka
- 150 ml chudego mleka
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu, syropu klonowego albo syropu z agawy
- garść pokrojonych bakalii: orzechy, migdały, żurawina
- garść pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Zmiksuj buraki. Wsyp mąkę, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, kakao, jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone bakalie i gorzką czekoladę. Wymieszaj kilkoma ruchami.
- Przełóż ciasto do foremek na muffiny i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.