share

3 sprawdzone sposoby na przygotowanie lukru – oto jak zrobić lukier

by



Jak zrobić lukier?

Jak zrobić lukier?

Czy wy też, zwłaszcza w okresie świątecznym, zadajecie sobie pytanie: „Jak zrobić lukier?”. W końcu dobry, gęsty lukier to wisienka na torcie każdego ciasta. Dzięki niemu nasze wypieki nie tylko elegancko się prezentują, ale także nie obsychają tak szybko. Dowiedz się jak zrobić lukier na 3 sposoby!

Lukier nie tylko wspaniale zdobi wypieki, ale i dodaje im dodatkowej słodyczy, lub, w wersji np. cytrynowej, przyjemnie orzeźwia. Lukrem polejecie zarówno babki i mazurki wielkanocne, jak i pączki w karnawale czy piernik na Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak zrobić lukier idealny!

Jak zrobić lukier – przepis podstawowy

Klasyczny lukier to nic innego jak połączenie cukru pudru i wody. Proporcje możecie modyfikować, gdy lukier okaże się zbyt rzadki dosypcie cukru pudru, gdyby był za gęsty, dolejcie odrobinę wody. Podstawowy przepis zakłada, żeby pół szklanki cukru pudru wymieszać z 4-5 łyżkami wody aż do uzyskania jednolitej masy. Lukier powinien być gęsty i błyszczący. Możesz dodać do niego barwniki spożywcze, dzięki którym będzie miał dokładnie taki kolor jak chcesz.

Tak przygotowany lukier łatwo modyfikować – wystarczy część wody zastąpić sokiem z cytryny, by otrzymać lukier cytrynowy.

Jak zrobić lukier królewski?

Klasyczny lukier jest lekko przezroczysty. Jeśli jednak chcecie zrobić lukier biały i gęsty, musicie nieco zmodyfikować przepis. Czas bowiem na lukier królewski! Powstaje on z połączenia białek jaj i cukru pudru. Dwa białka ubijamy z 180 g cukru pudru na białą, sztywną pianę. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i wylewamy na wierzch naszych wypieków. Lukier przygotowany tym sposobem jest gęsty, biały i mocno „kryjący”.

Jak zrobić lukier – lukier z alkoholem

Zamiast wody czy soku, warto poeksperymentować z różnymi alkoholami przy robieniu lukru. Jak zrobić lukier z alkoholem? To banalnie proste. 250 g cukru pudru ucieramy z sokiem z 1 cytryny i łyżką koniaku. Lukier powinien być gładki i lejący się i takim polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

Innym sposobem jest użycie rumu. 200 g cukru pudru ucieramy z 3 łyżkami rumu. W trakcie ucierania dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę stopionego masła, mieszamy do połączenia składników i dekorujemy ciasto. Dodatek tłuszczu sprawia, że lukier jest bardziej błyszczący i nie kruszy się tak bardzo przy krojeniu.

Lukier łatwo można zabarwić, dodając podczas ucierania następujące składniki:

  • sok wiśniowy, malinowy lub buraczany – dla różowej barwy
  • namoczony w spirytusie szafran – dla żółtego koloru
  • sok wyciśnięty z przegotowanych liści szpinaku – dla zielonego odcienia
  • sok marchwiowy – dla pomarańczowego koloru

Kiedy następnym razem będziecie zastanawiać się, jak zrobić lukier, sięgnijcie po któryś z naszych patentów – nie będziecie zawiedzeni!

Zobacz też: lukier plastyczny


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode