Tekst:
Pomidory na zimę warto zrobić w sierpniu, kiedy stragany uginają się od ogromnej ilości tego warzywa w niskich cenach. I co najważniejsze – pełne smaku pomidory to pyszne, aromatyczne przetwory.
Większość z nas ma pewnie swoje sprawdzone przepisy na pomidory na zimę. Mamy my i my! I wybraliśmy dla Was trzy przepisy, które powinniście przygotować podczas sezonu pomidorowego. Dlaczego? Bo każda z naszych propozycji to wspaniała baza do wielu dań. To składnik, który dzięki przyprawom i różnemu zastosowaniu można wykorzystać na wiele sposobów.
Pomidory na zimę – przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy to produkt wielofunkcyjny, który nada się praktycznie do wszystkiego, do czego chcielibyśmy go wykorzystać, zastępując świeże pomidory.
- 3 kilogramy pomidorów – najlepiej polnych, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki przekładamy do garnka i gotujemy, aż się rozpadną.
- Następnie całość przecieramy przecierakiem i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut.
- Przelamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Takie pomidory na zimę można też zrobić jako przecier z pomidorów malinowych. Nie doprawiajmy przecieru zbyt mocno, jeśli ma być on bazą do innych dań. Sól i szczypta cukru będą wystarczającym dodatkiem na początek.
Pomidory na zimę – suszone pomidory
Suszone pomidory to kolejny produkt, który sprawdzi się na wiele sposobów. Bazując już na wysuszonych w piekarniku lub suszarce połówkach pomidora, można je wykorzystać na wiele sposobów. Najsmaczniejszy i chyba najbardziej lubiany patent to zalanie pomidorów gorącym olejem i zamknięcie w słoikach. Takie pomidory na zimę sprawdzą się praktycznie do wszystkich wytrawnych dań.
Więcej o przygotowaniu tego typu przetworów dowiesz się z naszego artykułu – suszone pomidory – zrób je sam.
Pomidory na zimę – sos słodko-kwaśny
Ten sos słodko-kwaśny lubi chyba każdy, a także jest świetną bazą do różnych dań. Pasuje zarówno do mięsa, pulpetów, przesmażonego kurczaka, ale także jako sos do makaronu. Szczególnie, jeśli bazę wzbogacimy o dodatkowe składniki.
Aby przygotować takie pomidory na zimę, potrzebujemy oprócz naszego głównego produktu również paprykę, cebulę, czosnek i przyprawy. Doprawić możemy je według gustu, my polecamy słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz, trochę cukru i odrobinę mąki ziemniaczanej. To, co więcej pojawi się w naszych słoikach, zależy od naszego smaku – może to być kukurydza, ananasy z puszki, papryka pokrojona w kostkę, pokrojone w krążki chilli.
Obrane pomidory kroimy w kostkę i gotujemy aż się rozpadną. Przecieramy przez sitko. Do przecieru dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy około 20-30 minut i doprawiamy do smaku. Dodajemy ulubione dodatki, mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością sosu i zaprawiamy całość. Chwilę jeszcze gotujemy i przelewamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.
Jeszcze Ci mało? Zobacz nasze galerie z pomysłami na pomidory na zimę, lato, i każdą inną porę roku!
- Ponad 22 pomysły na pomidory
- 17 propozycji przetworów z pomidorów
- 18 przepisów na sałatkę z pomidorów
- 20 przepisów na tartę z pomidorami
- Przepis na pomidorową z rosołem