share

1 puszka groszku i 2 niesamowite sposoby jego wykorzystania. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z zalewy można stworzyć słynny sos.

by

Wszyscy chętnie wykorzystujemy groszek z puszki, ale notorycznie marnujemy jego zalewę. Okazuje się, że z niej też można wyczarować coś pysznego.

Groszek konserwowy to znany i lubiany produkt, który często wykorzystujemy w swoich kuchniach. Jest smaczny, pożywny, a do tego można go zawsze mieć w zapasie i szybko dodać do potrawy bez potrzeby wcześniejszej obróbki. Wszyscy jednak popełniamy błąd, odcedzając go prosto do zlewu, gdyż zalewa, w której pływa, też jest cennym produktem. Mało kto wie, że można z niej zrobić jeden z najpopularniejszych sosów na świecie.

Jak wykorzystać zalewę z groszku konserwowego?

Planując przygotowanie potrawy z dodatkiem groszku konserwowego, zwykle wszyscy postępujemy tak samo, czyli otwieramy wieczko, wylewamy zalewę do zlewu, a zielone kuleczki przesypujemy do miski. Taki scenariusz jest jednak wielkim marnotrawstwem, gdyż ten niepozorny płyn można przerobić na coś pysznego. Wystarczy wymieszać go z olejem, musztardą, sokiem z cytryny i kilkoma przyprawami, aby w kilka sekund przygotować domowy majonez. Choć może się to wydawać dziwne, to taka mieszanka rzeczywiście przypomina kultowy sos nie tylko smakiem, ale i wyglądem oraz konsystencją.

Majonez z zalewy po groszku wychodzi też znacznie tańszy niż jego sklepowy pierwowzór. Co więcej, nie potrzebujemy do niego ani jednego jajka, więc będzie też fantastyczną alternatywą dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Gwarantujemy jednak, że pokochają go wszyscy, nawet miłośnicy klasycznego majonezu.

Przepis na majonez z zalewy po groszku

Składniki:

  • 150 ml wody z groszku konserwowego
  • 1,5 szklanki oleju
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalewę z groszku (w temperaturze pokojowej) przelewamy do wysokiego naczynia. Wciskamy do niej sok z połowy cytryny oraz dodajemy musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy. Wszystko blendujemy, aż masa stanie się jednolita, a na jej powierzchni utworzy się piana.
  2. W tym momencie powoli stopniowo dolewamy olej, cały czas miksując, aż majonez stanie się aksamitnie gładki i lśniący.

Tak przygotowany sos genialnie sprawdzi się na Wielkanoc do naszej ulubionej sałatki jarzynowej czy gotowanych jajek. Nie tylko pomoże zaoszczędzić na przedświątecznych zakupach, ale i z pewnością zachwyci wszystkich gości przy stole. Majonez z zalewy po groszku sprawdzi się jednak w domu przez cały rok, do sałatek, kanapek, frytek czy jako baza do tworzenia innych sosów. Niezależnie do czego go wykorzystamy, ważne, aby przechowywać go w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu tygodnia.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Tak przygotujecie majonez bez surowych jajek. Będzie kremowy i gęsty dzięki 1 dodatkowi

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode