Wszyscy chętnie wykorzystujemy groszek z puszki, ale notorycznie marnujemy jego zalewę. Okazuje się, że z niej też można wyczarować coś pysznego.
Groszek konserwowy to znany i lubiany produkt, który często wykorzystujemy w swoich kuchniach. Jest smaczny, pożywny, a do tego można go zawsze mieć w zapasie i szybko dodać do potrawy bez potrzeby wcześniejszej obróbki. Wszyscy jednak popełniamy błąd, odcedzając go prosto do zlewu, gdyż zalewa, w której pływa, też jest cennym produktem. Mało kto wie, że można z niej zrobić jeden z najpopularniejszych sosów na świecie.
Jak wykorzystać zalewę z groszku konserwowego?
Planując przygotowanie potrawy z dodatkiem groszku konserwowego, zwykle wszyscy postępujemy tak samo, czyli otwieramy wieczko, wylewamy zalewę do zlewu, a zielone kuleczki przesypujemy do miski. Taki scenariusz jest jednak wielkim marnotrawstwem, gdyż ten niepozorny płyn można przerobić na coś pysznego. Wystarczy wymieszać go z olejem, musztardą, sokiem z cytryny i kilkoma przyprawami, aby w kilka sekund przygotować domowy majonez. Choć może się to wydawać dziwne, to taka mieszanka rzeczywiście przypomina kultowy sos nie tylko smakiem, ale i wyglądem oraz konsystencją.
Majonez z zalewy po groszku wychodzi też znacznie tańszy niż jego sklepowy pierwowzór. Co więcej, nie potrzebujemy do niego ani jednego jajka, więc będzie też fantastyczną alternatywą dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Gwarantujemy jednak, że pokochają go wszyscy, nawet miłośnicy klasycznego majonezu.
Przepis na majonez z zalewy po groszku
Składniki:
- 150 ml wody z groszku konserwowego
- 1,5 szklanki oleju
- pół cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zalewę z groszku (w temperaturze pokojowej) przelewamy do wysokiego naczynia. Wciskamy do niej sok z połowy cytryny oraz dodajemy musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy. Wszystko blendujemy, aż masa stanie się jednolita, a na jej powierzchni utworzy się piana.
- W tym momencie powoli stopniowo dolewamy olej, cały czas miksując, aż majonez stanie się aksamitnie gładki i lśniący.
Tak przygotowany sos genialnie sprawdzi się na Wielkanoc do naszej ulubionej sałatki jarzynowej czy gotowanych jajek. Nie tylko pomoże zaoszczędzić na przedświątecznych zakupach, ale i z pewnością zachwyci wszystkich gości przy stole. Majonez z zalewy po groszku sprawdzi się jednak w domu przez cały rok, do sałatek, kanapek, frytek czy jako baza do tworzenia innych sosów. Niezależnie do czego go wykorzystamy, ważne, aby przechowywać go w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu tygodnia.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Tak przygotujecie majonez bez surowych jajek. Będzie kremowy i gęsty dzięki 1 dodatkowi