Orzechy w czekoladzie

Orzechy w czekoladzie

Potrzebujesz idealnego przepisu na prezent dla bliskiej osoby, który można przyrządzić w domowych warunkach? A może szukasz kreatywnego sposobu na wykorzystanie zapasów orzechów? Przepis na orzechy w czekoladzie może okazać się strzałem w dziesiątkę. Prosta kompozycja składników i stosunkowo krótki czas przygotowania to tylko niektóre z zalet tego przepisu. Połączenie słodkości czekolady z chrupiącością orzechów sprawia, że stają się one idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. To także doskonały pomysł na słodki przekąski, które z pewnością zaskoczą swoim smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1/5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • Masa:
  • Skondensowane słodzone mleko
  • + czekolada do obtoczenia

Orzechy w czekoladzie – jak zrobić?

  1. Mleko skondensowane gotujemy 5-6 godzin tak żeby cała puszka zakryta była cały czas wodą. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i takie żeby można było formować małe kuleczki. Formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego układamy w specjalnej formie i „smażymy” z obu stron. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Połówki orzechów napełniamy wcześniej ugotowanym mlekiem skondensowanym i sklejamy. Gdy trochę zastygną (najlepiej następnego dnia) maczamy w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie do połowy orzeszka. Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia.

Orzeszki w czekoladzie

Orzechy w czekoladzie – dodatkowe informacje

W tradycyjnej wersji orzechów nie maczam już w czekoladzie, tylko wypełniam mlekiem skondensowanym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowy likierek
Następny przepis: Orzeszki na opłatku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode