naleśniki angielskie z porami i szynką

naleśniki angielskie z porami i szynką

Chcąc odmienić rutynę podawania tradycyjnych naleśników, prezentujemy przepis, który swoją inspirację czerpie z kuchni angielskiej. Prosimy o zapoznanie się z propozycją na naleśniki angielskie z porami i szynką. To smaczne danie, które poza popularnymi naleśnikami oferuje niespotykaną w naszych kuchniach kombinację pora i szynki. Ich wyraźne, ale harmonijnie łączące się smaki, sprawiają, że naleśniki z porem są doskonałą propozycją na weekendowy brunch. Dlatego też, zachęcamy do poznania naszego unikalnego przepisu na naleśniki po angielsku.

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • farsz:
  • 2 duże pory
  • 300 gramów szynki wieprzowej gotowanej lub konserwowej
  • 0,5 szklanki śmietanki 18% UHT
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
  • 1/5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
  • dodatkowo na wierzch:
  • 70 gramów startego na dużych oczkach pikantnego sera żółtego
  • 100 gramów masła klarowanego

Naleśniki angielskie z porami i szynką – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zmiksować razem, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki, ułożyć na talerzyku, przykryć folią aluminiową. Pory (optymalnie tylko biała część), przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić na talarki, przesmażyć na klarowanym maśle przez około 5 minut, następnie zalać śmietanką, dodać przyprawy, sok z cytryny i dusić do odparowania śmietanki. Pory schłodzić. Szynkę pokroić na cienkie paseczki, wmieszać do warzyw. Każdy naleśnik smarować farszem, posypać drobno startym serem, zawinąć w rulonik.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem klarowanym, poukładać naleśniki, posypać grubo startym serem, zapiec w 200 stopniach (funkcja góra – dół) do rozpuszczenia sera.

xxxx – dodatkowe informacje

Naleśniki angielskie z porami i szynką

Ciasto naleśnikowe będzie smakować znakomicie z dodatkiem mąki gryczanej. Idealnym serem żółtym będzie tutaj grojer.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z warzywami na ostro
Następny przepis: Naleśniki bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode