Muffiny czekoladowo – bananowe

Muffiny czekoladowo – bananowe

Chrupiące na zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku, muffiny czekoladowo-bananowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Obłędnie czekoladowe z delikatnym aromatem banana to połączenie proste, ale niezwykle smaczne. Aromat dojrzewającego banana wspaniale równoważy intensywny smak ciemnej czekolady, tworząc deser doskonały na każdą okazję. Muffiny czekoladowo-bananowe są idealne do popołudniowej kawy, jutranego śniadania, czy też jako deser na wynos. Są też doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiernie dojrzałych bananów. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz prostego, a zarazem efektownego przepisu, muffinky czekoladowo-bananowe są dla Ciebie.

Składniki:

  • Ciasto:
    – 2 średnie banany
    – 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    – 2 jajka
    – 50-60 g miałkiego brązowego cukru
    – 180 g mąki pszennej
    – 3 łyżki kakao
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem MASCARPONE
    – 250 g mascarpone (zimnego)
    – 125 ml śmietanki kremówki 30-36% (zimnej)
    – 1 op. cukru wanilinowego
    – 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
    – kruche paluszkowe precelki

Muffiny czekoladowo – bananowe – jak zrobić?

  1. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, olej i zmiksować do połączenia. Do tak połączonych składników przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Masy wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce przed wyłożeniem kremu.

Krem: mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem. Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.

Muffiny czekoladowo – bananowe – dodatkowe informacje

W ostudzonych muffinkach zrobić nacięcie, następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka muffinki, a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę nutelli, udekorować bitą śmietaną i włożyć precelka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffinki z truskawkami
Następny przepis: Muffiny jogurtowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode