LUKIER PLASTYCZNY

LUKIER PLASTYCZNY

Lukier plastyczny można swobodnie nazwać jednym z najważniejszych elementów w dekorowaniu ciast i tortów. Możliwość modelowania z niego dowolnych kształtów i figur czy tworzenia efektownych wzorów sprawia, że to obowiązkowy składnik w repertuarze każdego cukiernika, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Ponadto, dobrze wykonany lukier plastyczny nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje. Działanie z tą słodką substancją przypomina zabawę z plasteliną, a efekty mogą być naprawdę niesamowite. Czy jesteś gotowy na samodzielne wykonanie własnego lukru plastycznego? Prezentujemy przepis na fantastyczny lukier plastyczny. Zacznijmy!

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny PALMY
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 60 – 70 dkg cukru pudru
  • aromat pomarańczowy

Lukier plastyczny – jak zrobić?

  1. 1.
    Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut.
  2. 2.
    Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu pomarańczowego.
  3. 3.
    Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
  4. 4.
    Do przygotowanej masy można dodać barwnik. Masa jest bardzo elastyczna i nie kruszy się.

Lukier plastyczny – dodatkowe informacje

Lukier plastyczny to idealne rozwiązanie do dekorowania ciast i ciastek. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym przepisie? Oto kilka przydatnych informacji:

Lukier można mrozić. To świetna wiadomość dla osób, które chciałyby zachować lukier na później. Wystarczy go umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i wrzucić do zamrażarki. Po rozmrożeniu lukier będzie nadal plastyczny i gotowy do użycia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lukier mleczny
Następny przepis: LUKIER PLASTYCZNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode