SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM

SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM

Miłośnicy egzotycznych smaków na pewno docenią nasz przepis na warzywne sajgonki z pomarańczowo-imbirowym sosem. Pochodzące z azjatyckiej kuchni sajgonki to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska, ale też można je podać jako pełnowartościowy posiłek. Wyjątkowo chrupiące i pełne aromatów, na pewno przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Imbirowo-pomarańczowy sos dodaje sajgonkom jeszcze więcej charakteru, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Unikalne połączenie smaków Azji w jednym daniu to coś, co na pewno zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • Składniki na farsz:
  • pierś z kurczaka (w wersji dla mięsożerców)
  • 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu
  • 1 szt. marchewki
  • 1-2 szt. małych świeżych ogórków
  • pół średniej cukinii
  • pół świeżej papryki (dowolny kolor)
  • 6-8 szt. pomidorów koktajlowych
  • dymka (cienkie białe i zielone części)
  • miękkie, dojrzałe awokado
  • świeże listki mięty
  • liście sałaty masłowej
  • 4 łyżki oleju (do piersi z kurczaka)
  • sól, pieprz
  • Sos do kurczaka:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • Sos do podania:
  • sok z 1 szt. pomarańczy
  • sok z 1 szt. limonki/cytryny
  • kawałek 2-3 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół świeżej/suszonej papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Spring rolls czyli warzywne sajgonki z pomarańczowo-imbirowym sosem – jak zrobić?

  1. Przygotowałam składniki.
  2. Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.
  3. Pokroiłam w cienki paski: marchewkę, paprykę, cukinię, ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
  4. Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe. Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.
  5. Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski. Skropiłam odrobiną cytryny, żeby nie ściemniało.
  6. Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam. Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie. Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody. Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie kuchennym.
  7. Nakładałam kolejno: liść sałaty (ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki), kurczaka.
  8. Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory.
  9. Awokado i liście mięty.
  10. Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
  11. Zawijałam sajgonki jak krokiety.
  12. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.
  13. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  14. Dodałam miód, ocet ryżowy i sos rybny.
  15. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.
  16. Do sosu można dodać świeże listki mięty.
  17. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego!

SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM – dodatkowe informacje

Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki, kurczak, przeróżne warzywa, makaron ryżowy lub nawet owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spring rolls z kurczakiem na zimno
Następny przepis: Srebrzyk faszerowany warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode