Placek truskawkowy z masą budyniową

Placek truskawkowy z masą budyniową

W sezonie truskawkowym każdy smakosz deserów powinien spróbować Placek Truskawkowy z Masą Budyńiową. Ten apetyczny placek jest godnym reprezentantem letnich smaków. Wspaniale łączy w sobie słodycz dojrzałych truskawek z delikatną, jedwabiście gładką masą budyniową. Ciasto truskawkowe z masą budyniową to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale i dla oczu, bo prezentuje się wyjątkowo efektownie. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ta wariacja na temat placu z truskawkami i masą budyniową z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych deserów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 6 łyżek mąki
    • 6 łyżek cukru
    • cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
    • 500 ml mleka
    • 1 szkl. cukru
    • 2 żółtka
    • łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
    • kostka masła
  • Oraz:
    • 50 ml dowolnego soku lub słabej herbaty
    • 1 kg truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe

Placek truskawkowy z masą budyniową – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy. Pieczemy (forma 23×30 cm) 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  2. Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy pozostałe mleko wymieszane z mąkami i żółtkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo masę budyniową.
  3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Biszkopt skrapiamy sokiem lub herbatą. Wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.

Porady – dodatkowe informacje o placeku truskawkowym z masą budyniową

RADY Agnieszki Turek: Ciasto można udekorować kleksami bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACEK ŚMIETANOWY
Następny przepis: Placek wiśniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode