Pesto z bazylii i rukoli

Pesto z bazylii i rukoli

Klasyczne pesto to pyszny dodatek do wielu potraw. Wielu z nas kojarzy go jednak przede wszystkim z bazylią, ale czy próbowaliście kiedyś pesto z bazylii i rukoli? Śmiało można powiedzieć, że bazylię i rukolę uważa się za jedne z najzdrowszych zieleni. Połączenie ich ze sobą daje niesamowite rezultaty, a delikatny, orzeźwiający smak tego przepisu na pewno was zaskoczy. Pesto z bazylii i rukoli to zdecydowanie wyższy poziom smaku pesto. Z pewnością zasługuje na uwagę i powinien znaleźć się na liście każdego amatora kulinarnych doznań.

Składniki:

  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1 garść rukoli
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 300 gram orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 gram uprażonych pestek z dyni
  • 2 łyżki startego parmezanu

Pesto z bazylii i rukoli – jak zrobić?

  1. Bazylię, rukolę, pokrojony czosnek partiami wkładać do miksera, dodając trochę oleju i zmiksować. Nadal miksując stopniowo dodawać orzechy, pestki dyni i dolewać olej. Po zmiksowaniu doprawić cukrem, solą, pieprzem i na koniec dodać sok z cytryny.
  2. Przełożyć do małych słoiczków lub w małe pojemniczki plastikowe i nadwyżkę zamrozić.
  3. Do pesto, które zamierzamy zamrozić nie dodajemy sera. Dodamy go po odmrożeniu.
  4. W lodówce pesto przetrwa do około 2 tygodni.
  5. Pesto można podać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, zapiekanek.

Pesto z bazylii i rukoli – dodatkowe informacje

Przepis na to znakomite pesto mam od mojej koleżanki Helenki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto szczypiorkowe z kwiatami bazylii
Następny przepis: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode