Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

Dziś zapraszamy do przygotowania wyjątkowego gulaszu z dzika. Ta myśliwska potrawa, wzbogacona smakiem dziczyzny to doskonały pomysł na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Gulasz z dzika nie jest codziennym daniem, przez co z pewnością zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego głoda. Dziczyzna jest alternatywą dla tradycyjnych mięs, a jej unikalny smak przyciąga miłośników kuchni myśliwskiej. Kwintesencją tego przepisu jest pieczona łopatka z dzika – mięso soczyste i aromatyczne. Całość doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw. Jedno jest pewne – poznając ten przepis, gulasz nabierze dla ciebie zupełnie nowego smaku.

Składniki:

  • szynka lub łopatka z dzika
  • smalec do smażenia (najlepiej gęsi)
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • pół małego selera
  • mała pietruszka
  • pół małej pietruszki
  • 1 czerwona (zielona lub zółta) papryka
  • 4 pieczarki
  • kilka grzybków suszonych
  • 6-7 suszonych żurawin
  • 3 śliwki suszone lub wędzone
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka musztardy (dijon, sarepskiej, kozackiej lub miodowej)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • szczypta lub według uznania – suszone zioła (majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra)
  • sól i pieprz
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina

Gulasz z dzika – jak zrobić?

  1. Mięso sprawić czyli oczyścić z błon, pokroić w kostkę obsmażyć dobrze ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla lub garnka i pozwolić mięsu odpocząć przez ok. 10 – 15 min. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Przełożyć do mięsa. Na tłuszcz wsypać paprykę słodką i wyłożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszając pozwolić papryce wchłonąć tłuszcz. Uważać żeby nie przypalić papryki. Na patelnię wlać wino. Zagotować. Następnie wszystkie patelniowe smaki wlać do rondla z mięsem. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kawałków dziczyzny. Włożyć do garnka. Teraz pora na pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem trochę ponad godzinę ( aż do zupełnej miękkości mięsa). Należy co jakiś czas mieszać i podlewać w razie potrzeby wodą, bulionem albo winem.

Porady – dodatkowe informacje

Gulasz z dzika najlepiej smakuje z surówką z buraczków i kluskami śląskimi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii
Następny przepis: Gulasz z indyka z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode