Cynamonowe ciasteczka

Cynamonowe ciasteczka

Wejście w kuchnię może być nie lada wyzwaniem, ale przepis na cynamonowe ciasteczka Ewy Wachowicz pozwoli Ci to zrobić z przyjemnością. Pochodzące od jednej z najbardziej popularnych polskich kucharzy, te ciasteczka czarują swoim aromatem i smakiem. Wykorzystanie cynamonu sprawia, że zarówno proces pieczenia, jak i samo jedzenie ciasteczek jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Cynamonowe ciasteczka Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki i chcą przekonać się, jak proste składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Zaskocz swoich bliskich tą nieskomplikowaną, ale efektowną recepturą.

Składniki:

  • 300 gramów mąki
  • 60 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka śmietany
  • 200 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 białko

Cynamonowe ciasteczka – jak zrobić?

  1. Proszek do pieczenia, mąkę, cukier puder, cynamon wymieszać ze sobą następnie dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz jajko. Składniki zagnieść ze sobą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  2. Na opruszonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek. Za pomocą szklanki bądź foremek wycinamy ciasteczka.
  3. Przygotowane formy smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 5 minut.

Cynamonowe ciasteczka – dodatkowe informacje

Upieczone ciasteczka cynamonowe ewy wachowicz możemy udekorować za pomocą kolorowej posypki lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowe ciasteczka bożonarodzeniowe
Następny przepis: Cynamonowe muffinki ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode