CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA''

CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA”

Odkryj słodki smak jesieni i nasyć swoje kubki smakowe cudowną kombinacją biszkoptu i persymony. Ciasto Biszkoptowe „Skryta Persymona” to przepis, który stanowi doskonały dodatek do jesiennego herbatnika, a także zaskoczy każdego, kto go spróbuje. Dosłownie „skręca persymonę” w biszkopt, tworząc niepowtarzalny smak i prezentację. Persymona, znana również jako owoc Kaki, ma delikatny słodki smak, który doskonale komponuje się z delikatnym, puszystym biszkoptem. Ten przepis jest idealnym sposobem na to, aby docenić ten często niedoceniany owoc. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego kuszącego deseru.

Składniki:

  • Biszkopt:
    – jajka (6 szt.)
    – cukier (1 szkl.)
    – mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    – mąka ziemniaczana (1 łyżka)
    – kakao gorzkie (3 łyżki)
  • Krem:
    – śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
    – serek mascarpone (500 g.)
    – cukier puder (4 łyżki)
    – żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)
  • Poncz:
    – woda (8 łyżek)
    – cukier (2 łyżki)
    – sok z cytryny (3 łyżki)
  • Dodatkowo:
    – dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
    – gorzka czekolada starta (do posypania)
    – persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe)
    – galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)
  • foremka o wymiarach 24cm x 36 cm o wysokości 6cm.
    – szklanka = 250 ml.

Ciasto biszkoptowe „Skryta persymona” – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy 10 min. mikserem na średnich obrotach. Dodajemy szczyptę soli, stopniowo szklankę cukru, 6 żółtek i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser. Teraz dalej mieszamy łyżką lub szpatułką dodając stopniowo 3/4 szkl. mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju. (Wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito). Delikatnie mieszamy składniki. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach 24 x 36 cm. o wysokości 6 cm. Masę wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180°C około 30 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.

2. Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier, 3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

3. Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy go 6 łyżkami dżemu brzoskwiniowego. Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry (pamiętajmy, że persymony mają być dojrzałe). Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

5. W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 35% i ubijamy na sztywno. Gdy śmietana się ubije, dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone oraz ostudzoną żelatynę. Zanim ją wlejemy do masy, musimy ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej troszkę masy. Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem.

6. Wyciągamy blachę z lodówki. Na stężałą już galaretkę wykładamy 3/4 masy i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h-24 h.

*Przepis na ciasto biszkoptowe „Skryta persymona” z wykorzystaniem persymon, przepis na ciasto z persymonami, ciasto z galaretką i mascarpone*

xxxx – dodatkowe informacje

Pamiętajmy że owoce persymony (inaczej kaki) muszą być dojrzałe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biedronka
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode