Bez piekarnika da się żyć (ale przyznajcie, co to za życie?). Dużo większy problem w domu sprawia nieprawidłowo działająca lodówka. Trudno też wyobrazić sobie w kuchni jej brak. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymanie jej w dobrej kondycji. Naprawa lodówki potrafi kosztować nawet 300-500 zł. To spory wydatek, ale da się go uniknąć. Nieprawidłowo działająca lodówka może prowadzić nie tylko do psucia się żywności. Takie urządzenie może też nie mrozić żywności prawidłowo, przez co łatwo o zatrucie – szczególnie mięsem. Ponadto lód może topnieć, zalewać i niszczyć podłogę w kuchni. Tracicie w ten sposób energię (bo wadliwa lodówka „ciągnie” go zdecydowanie więcej), ale i pieniądze – wydane na zakupy i na wyższe rachunki za prąd. Jakie kłopoty z lodówką pojawiają się najczęściej w miarę użytkowania i na jaki objaw szczególnie warto zwrócić uwagę?
Najczęstsze domowe problemy z lodówką
Jedną z typowych bolączek jest obluzowywanie i rozszczelnienie się uszczelki. Dzieje się to zwłaszcza w starszych modelach. Na uszczelce z czasem pojawiają się pory, przez co przez zamkniętą lodówkę ucieka energia, a w lodówce robi się cieplej. Lodówka w związku z tym musi pobrać zdecydowanie więcej prądu, by utrzymać niską temperaturę. Czy na powierzchni waszej uszczelki skrapla się woda? Jeśli ta część jest wilgotna, oznacza to, że nie spełnia już swojej roli. Najlepiej ją wymienić lub natłuścić, pisaliśmy o tym obszerniej w tym artykule.
W lodówce często też pojawia się niemiły zapach (nawet, gdy utrzymujecie w niej czystość). Przyczyną takiego problemu jest niedrożność odpływu drenażowego, który odprowadza wodę z urządzenia. Po wyczyszczeniu go lodówka powinna wrócić do formy. Inny „objaw” awarii lodówki zauważycie gołym okiem. Szron w lodówce to bardzo częsty kłopot. Dlaczego lodówka zamienia się w „igloo”?
Dlaczego w lodówce zbiera się szron?
Skąd bierze się szron w lodówce? Jest kilka możliwych przyczyn. Tył lodówki nigdy nie powinien być oszroniony, dlatego w pierwszej kolejności sprawdźcie wyciek sprężonego powietrza. Powodem szronu w lodówce na tylnej ścianie może być również to, że lodówka stoi zbyt blisko ściany. Między nią a ścianą powinna być luźna przerwa – tylna zewnętrzna ściana sprzętu nie powinna stykać się ze ścianą – dajcie lodówce swobodnie „oddychać”.
Komory w lodówce muszą być zawsze szczelne, ale kiedy tak nie jest, ciepłe powietrze z zewnątrz przedostaje się do środka sprzętu i mieszając się z zimnym, tworzy szron. Dlatego należy zawsze pamiętać o zamykaniu lodówki oraz zwracaniu uwagi na stan uszczelki. Jeśli jest dziurawa, to trzeba szybko wymienić ją na nową.
Folia bąbelkowa w lodówce to nie pomyłka. Włóżcie ją od razu, a zaoszczędzicie pieniądze.
Szron w lodówce a system odszraniania
Szron w lodówce na tylnej ścianie oznaczać może również, że zatkał się odpływ systemu odszraniania, który znajduje się z tyłu komory lodówki. Nagromadzony szron zamienia się w wodę, która następnie zmienia się w lód. Ten błyskawicznie narasta w odpływie i zatyka odpływ. Gdy nagromadzonej wody będzie już dużo, zacznie się ona skraplać na ściankach lodówki. W wielu modelach lodówek brakuje elementu grzewczego, który zapobiegałby gromadzeniu się szronu i lodu. Lodówki typu „no frost” zwykle go posiadają.
Uszkodzony system odszraniania to inny powód szronu w lodówce na tylnej ścianie. Technologia ta składa się z 2 części: termostatu i grzałki odszraniania. Zadaniem termostatu jest kontrola temperatury z tyłu lodówki i uruchamianie systemu odszraniania, gdy lodu jest za dużo. Grzałka z kolei włącza się, aby stopić nadmiar lodu. Kiedy więc w lodówce zaczyna się tworzyć „igloo”, oznacza to, że jeden z elementów (lub oba) są wadliwe. Wówczas jedynym rozwiązaniem jest wymiana grzałki lub termostatu na nowe.
Gazeta w lodówce rozwiązuje problem, z którym walczy wielu. Włóżcie ją i macie z głowy