Smardz jadalny – przepis podstawowy na sos
Smardze, jak każde grzyby, będą doskonałe jako podstawa dla sosów i zup. Pasują też do dziczyzny oraz kaczki. Smardze w śmietanie z dodatkiem masła nie potrzebują wiele więcej do szczęścia – i wy też nie. Taki sos możesz jeść np. z makaronem, ziemniakami lub świeżo wypieczonym chlebem. Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie przygotujcie je w ten sposób. Ilość grzybów i pozostałych składników można proporcjonalnie zwiększyć lub zredukować.
Składniki:
- 500 g smardzów
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Smardze opłuczcie starannie na sicie pod silnym strumieniem wody, aby pozbyć się ziemi i piasku.
- Posiekajcie grzyby w talarki, obgotujcie wstępnie w osolonym wrzątku – niech nieco zmiękną.
- Na maśle przesmażcie cebule pokrojoną w drobną kostkę.
- Dodajcie grzyby, 3 łyżki wody i duście. Nie mieszajcie zbyt często grzybów w trakcie smażenia.
- Gdy grzyby zmiękną, dodajcie sól, pieprz, zagotujcie i dodajcie śmietanę.
- Spróbujcie sos, doprawcie ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem posypcie natką pietruszki.
Smardz jadalny – jak wyglądają?
Smardz jadalny jest bardzo charakterystyczny. Jego kapelusz przypomina gąbkę morską. Ma on również charakterystyczny, trójkątny kształt i mocno „osiatkowaną” powierzchnię. Trzon jest przeważnie niski oraz jasny. Kolor kapelusza waha się od jasnego beżu do brązu, w zależności od tego, jak bardzo nasłonecznione jest miejsce, w którym rośnie. Smardze mają wysokość do 15 cm. Miąższ w środku jest delikatny. Miąższ również ma charakterystyczny, orzechowo-korzenny zapach. Jak smakują smardze? Ich smak jest łagodniejszy niż aromat, ale również lekko orzechowy i korzenny. Przed zjedzeniem należy je usmażyć lub udusić.
Smardz jadalny – z czym można go pomylić?
Grzyb podobny do smardza, ale w przeciwieństwie do niego trujący, to piestrzenica kasztanowata. Ma ona brunatny lub kasztanowy kapelusz, zwykle zdecydowanie ciemniejszy niż kapelusz u smardza. Jest on również nieregularnie pofałdowany, znacznie okrąglejszy i bardziej spłaszczony niż u smardza. Siatka u piestrzenicy ma też „płytsze” oczka. Zjedzenie piestrzenicy skutkuje dolegliwościami układu pokarmowego. Ten grzyb podobny do smardza może też uszkodzić nerki, wzrok i wątrobę. Jeśli nie macie pewności co do zbieranych grzybów, wybierzcie się na grzybobranie z bardziej doświadczoną osobą i nigdy nie zrywajcie takich okazów, które budzą wątpliwości.
Jak przechowywać świeże grzyby? Ten „wygodny” zwyczaj lepiej od razu porzucić
Kiedy zbierzecie świeże grzyby, najlepiej od razu je wykorzystać lub przechować w lodówce w odpowiednio przewiewnym naczyniu lub niewielkim papierowym worku. Nie zaleca się przechowywania grzybów zbyt długo, ponieważ mogą się one zepsuć lub stracić walory smakowe. W przypadku suszonych grzybów, można je przechowywać w szczelnym słoiku lub metalowym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
share
Zobacz, jak wykorzystać grzyby przypominające gąbki morskie o orzechowym smaku, które już rosną.
Tagi