Marchew – najtańszy kosmetyk i zdrowe warzywo
Marchew to najtańszy kosmetyk i zdrowe warzywo, dostępne przez cały rok, dzięki mrożonkom zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze.
W sklepach można kupić pokrojoną w kostkę zamrożoną, surową marchewkę lub bardzo młode marchewki w wersji miniaturowej. To warzywo w kostkach najczęściej służy nam do ugotowania dodatku do dania głównego, czyli do marchewki z groszkiem z zasmażką i solą. Taka zasmażana marchewka świetnie pasuje ona do ziemniaków, kotletów mielonych i na przykład antrykotów z piersi z kurczaka. Miniaturowe mrożone marchewki są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy podgrzać je na patelni na maśle, doskonale pasują do wszelkich ryb i mięs.
Mrożona marchew – oszczędność czasu
Marchewka z mrożonki to doskonałe i proste rozwiązane w kuchni. Wszystkie jej właściwości odżywcze są zatrzymane podczas procesu mrożenia. Ponad to jest ona już półproduktem, nie trzeba jej myć, czyścić i obierać, ponieważ jest już ona starannie obrobiona. W kuchni jest to wielka oszczędność czasu, nerwów i rąk podczas obierania. Poza tym mrożona marchewka szybciej się gotuje.
Opakowanie marchewki o wadze 450 gram kosztuje około 3,40 złotych. Całe miniaturowe marchewki o wadze 450 gram można kupić za 4,80 złotych. Są one bardzo smaczne i pięknie wyglądają na talerzu. Z pewnością polubią ją dzieci. Marchewkę można zamrozić również samemu, należy ją dokładnie umyć i obrać, posiekać i następnie przechowywać w zamrażarce. Jednak producenci mrożonek nie dodają do swoich produktów związków chemicznych, ponieważ mrożenie nie wymaga używania środków konserwujących. Dlatego możemy mieć pewność że są zdrowe i śmiało możemy je kupować.
Właściwości odżywcze
Wartościowa marchewka jest bardzo bogata w witaminę A, B1, B2, PP, K i troszkę C. Posiada też sporo cennych związków mineralnych między innymi wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez i nawet jod, ale przede wszystkim potas. Dzięki temu ostatniemu marchewka wspaniale działa na naszą urodzę, cerę. Ujędrnia i poprawia karnację skóry. Przez to warto jeść dużo mrożone marchewki zimą, kiedy skórze dostarcza się o wiele mniej promieni słonecznych. Wtedy nasza skóra jest blada i ma niezdrowy wygląd.
share
Zamrożona marchewka – zachowując świeżość w zamrażarce
Tagi